Diari La Veu del País Valencià
El Regne Unit rep el sí unànime de la Unió Europea sobre el Brèxit

Els 27 caps d’estat i de govern de la Unió Europea han aprovat per consens l’acord del Brèxit pactat amb el govern de Theresa May. Mitja hora després que haja començat la cimera extraordinària del Brèxit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat el suport unànime dels líders europeus al pacte de divorci amb els britànics. Ara, el text que marca les condicions d’eixida del Regne Unit de la UE necessita la llum verda de Westminister i de l’Eurocambra.

Així, està previst que la Cambra dels Comuns vote el pacte a principis de desembre i l’Eurocambra en març, segons fonts parlamentàries. La primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat que defensarà “amb cor i ànima” l’acord del Brèxit per a evitar que el parlament britànic el tombe.

En una carta adreçada als seus ciutadans, la líder britànica ha explicat que Westminister decidirà “en poques setmanes” sobre l’acord d’eixida de la Unió Europea i que farà tot el possible per a “guanyar la votació”. A més, en la missiva, May promet als britànics que el divorci del club europeu permetrà “un nou capítol” en la història del Regne Unit que servisca per a “una renovació i reconciliació” a tot el país.

Amb la vista posada a Westminster

Els líders europeus també han fet una crida als diputats britànics perquè aproven l’acord de divorci amistós. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, creu que el parlament britànic “és savi” i donarà el seu vistiplau. El primer ministre holandés, Mark Rutte, també ha enviat un missatge a l’altra banda del canal de la Mànega: “Si fos un polític del Regne Unit, votaria a favor de l’acord”.

En aquest sentit, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaité, ha reconegut que “tot podria passar” en funció del que decidisca Westminister i ha pronosticat tres possibles escenaris en cas que la votació no se supere: un nou referèndum, eleccions o una petició per a renegociar l’acord.

La qüestió de Gibraltar

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat fer declaracions a la seua arribada a la cimera, una reunió que havia amenaçat de boicotejar si no obtenia garanties del seu poder de veto sobre Gibraltar. Finalment, Sánchez va anunciar dissabte que donaria suport a l’acord d’eixida després de rebre la promesa de Londres i Brussel·les que el futur pacte de relacions entre la UE i el Regne Unit no s’aplicarà “obligatòriament” a tots els territoris britànics.

A la seua arribada a la reunió, la líder lituana ha bromejat sobre com han resolt el problema amb Gibraltar: “Fem servir trucs: prometem prometre”. Per la seua banda, el president del Parlament Europeu i membre de Forza Italia, Antonio Tajani, ha defensat que l’estat espanyol tenia “dret” a reclamar el seu poder de veto respecte al futur estatus de Gibraltar. Tanmateix, ha celebrat que Madrid finalment ha votat a favor de l’acord.

Respecte a Gibraltar “Espanya guanya”

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que “amb el Brexit” tothom perd però que “en relació a Gibraltar, Espanya guanya”. En la roda de premsa posterior a la cimera on s’ha aprovat l’acord del Brèxit, Sánchez ha afirmat que l’Estat està ara en una “posició de fortalesa” per a “resoldre d’una vegada per totes un conflicte que fa més de 300 anys que existeix”, en referència a la situació al penyal.

D’altra banda, el president socialista ha defensat que ha gestionat el problema sobre Gibraltar amb “sentit d’estat”.Finalment, Sánchez va anunciar dissabte que donaria suport a l’acord d’eixida després de rebre la promesa de Londres i Brussel·les que el futur pacte de relacions amb el Regne Unit no s’aplicarà “obligatòriament” a tots els territoris britànics.

“Serà més suau, com ens agradaria”

El president de la Generalitat Valenciana ha valorat aquest diumenge l’acord aconseguit entre els membres de la Unió Europea sobre el Brèxit i ha considerat és un acord com “li interessava” en termes econòmics al País Valencià: “Estem analitzant el document i sembla ser que serà un Brèxit més suau, com a nosaltres ens agradaria”.

Puig també ha esmentat la qüestió de l’atenció sanitària dels més de 100.000 britànics residents al territori valencià. El cap del Consell ha indicat que el govern buscarà un acord amb l’executiu britànic per a “tindre recursos suficients per a poder atendre’ls”, al mateix temps que ha manifestat que “cap persona a la Comunitat es quedarà fora de l’assistència sanitària mai”. “Des del primer moment hem donat garanties que tindran un servei de salut garantit”, ha agregat el president.

Respecte a les afeccions econòmiques del Brèxit al País Valencià, Puig ha explicat que “simplement amb la declaració inicial del Brèxit ja s’ha perdut capacitat d’exportació”. “El que ens interessava era un Brèxit acordat. El pitjor és que haguera sigut de ruptura i de dificultat per al comerç”, ha manifestat.

Així, el president ha destacat que, amb aquest acord, la capacitat de competir en mercats europeus i britànics de les empreses valencianes “està garantida” alhora que “el dret dels ciutadans a vindre a la Comunitat Valenciana siga al més accessible possible”. En aquesta línia, ha valorat que “hi haja menys problemes per a vindre” al País Valencià en els termes d’aquest acord, ja que, segons ha recordat, el Regne Unit és el principal país emissor de turistes al territori valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa