Diari La Veu del País Valencià
Un vaixell de Santa Pola, abandonat a Líbia amb 12 migrants rescatats a bord

El pesquer Nuestra Madre Loreto, amb base a Santa Pola (el Baix Vinalopó), es troba “abandonat a la seua sort” en aigües internacionals pròximes a Líbia després que dijous passat arreplegara dotze immigrants que navegaven en dues pasteres que van ser interceptades per un patruller d’aquest país africà.

José Durá, armador del vaixell en el qual pesca el seu fill, ha informat que els fets van tindre lloc sobre les 20.00 hores del passat dijous, quan un patruller de Líbia va localitzar dues pasteres que es trobaven pròximes al pesquer. Segons relata, tres dels immigrants que anaven en una d’aquestes embarcacions van pujar pels seus mitjans i la resta es van tirar a l’aigua en aproximar-se el patruller.

Aquest patruller va arreplegar els estrangers de l’aigua, va deixar un total de 12 persones a bord de Nuestra Madre Loreto i es va dirigir a la costa amb la resta.

“Ara tothom mira cap a un altre costat”, lamenta Durá, qui assenyala que es va contactar amb Salvament Marítim i aquest organisme va comunicar l’ocorregut a la Marina Mercant, responsable d’autoritzar i concretar un port d’ancoratge per al desembarcament d’aquestes persones.

Pedro Hernández, el director gerent de la Cooperativa de Pescadors de Carboneras (CARBOPESCA), a la qual també es troba afiliat des de fa anys Durá, ha traslladat que al costat del pesquer es troba el vaixell Open Arms de l’ONG Proactiva, si bé “la marina mercant no autoritza el seu transbord”. Ha lamentat que Marina Mercant té “abandonat a la seua sort” el vaixell pesquer de Santa Pola “per rescatar dotze vides humanes, que haurien mort si no les hagueren arreplegat”.

Fonts de Proactiva han confirmat també que l’Open Arms es troba pròxim al pesquer i que des d’aquest divendres el contacte amb la tripulació ha sigut continu, de manera que fins i tot un equip mèdic ha pujat aquest matí a bord de Nuestra Madre Loreto per a comprovar l’estat dels immigrants. “Ens hem posat a la disposició de Salvament Marítim i del dispositiu per a traslladar-los al port més segur. Ni el pesquer ni nosaltres hem rebut instruccions i en les pròximes hores ens anirem a resguard perquè s’aveïna un temporal molt gran”, han apuntat aquestes fonts.

Així, han afegit que per part de Proactiva ha sigut remès un informe al centre de coordinació de Madrid i han reiterat que “des del minut un” han estat en disposició de traslladar els estrangers. Subratllen, en qualsevol cas, que la situació en el vaixell és “estable” i que, a més de l’atenció sanitària, s’ha facilitat aprovisionament per als rescatats.

Comparteix

Icona de pantalla completa