Diari La Veu del País Valencià
Un nou servei de préstec de cadires de rodes per a fer més accessibles els Parcs Naturals

La consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha presentat aquest dissabte al Parc Natural del Desert dels Palmes (la Plana Alta) el projecte ‘Pugem amb tu’, que facilitarà el préstec de cadires de rodes adaptades per al seu ús en espais naturals i habilitarà itineraris adequats en els paratges valencians.

Aquest projecte persegueix l’objectiu que “les persones amb mobilitat reduïda puguen gaudir dels parcs naturals amb les mateixes oportunitats que la resta de la població”, segons han assegurat des de la Generalitat en un comunicat.

En la trobada, on també ha acudit el director general del Medi Natural, Toni Marzo, Cebrián ha destacat la importància d’aquesta iniciativa d’integració social per a millorar l’accessibilitat als Parcs Naturals “perquè tots puguem disfrutar de la naturalesa i compartir l’experiència de recórrer les senderes de les nostres muntanyes”.

L’acte de presentació d’aquest projecte pioner al País Valencià ha consistit en un recorregut i visita del patrimoni del Desert dels Palmes, on sis persones amb mobilitat reduïda han pujat al cim del Bartolo gràcies a les Cadires de Rodes Adaptades a la Natura (CRAN) i l’ajuda de tots els voluntaris que han participat en l’acte.

Precisament, Cebrián ha agraït la participació dels més de 50 voluntaris de l’Associació Cazarettos i de l’empresa pública VAERSA. Així mateix, ha expressat el seu desig que altres entitats se sumen a aquesta inciativa a través de projectes de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

Què és una CRAN i qui la pot sol·licitar?

Aquestos equipaments adaptats permeten l’accessibilitat al medi natural de persones amb diversitat funcional física i intel·lectual però, “a causa del seu elevat cost, part de la societat no té accés a aquestos”, han explicat des de la Conselleria.

Per açò, a través d’aquest nou programa, qualsevol ciutadà que vulga fer ús d’una CRAN en un dels espais naturals del territori podrà sol·licitar-la a través de la pàgina web de Parcs Naturals de la Conselleria.

Les CRAN estaran a la disposició de centres educatius, de qualsevol nivell, que tinguen entre el seu alumnat una persona amb mobilitat reduïda o discapacitat; associacions específicament relacionades amb persones amb mobilitat reduïda; centres excursionistes o senderistes, i empreses que desitgen fer activitats d’aquest tipus en els Parcs Naturals, els quals oferiran una sèrie de rutes específiques per a l’ús d’aquestes.

Així mateix, Medi ambient oferirà, a través dels parcs, formació perquè aquestes entitats aprenguen el maneig bàsic d’aquestes cadires.

Comparteix

Icona de pantalla completa