Diari La Veu del País Valencià
Els Centres Dona atenen 1.769 víctimes de violència masclista de gener a octubre de 2018

Els Centres Dona 24 Hores dependents de la Conselleria d’Igualtat han atés durant els nou primers mesos de 2018 un total de 1.769 dones, de les quals 51 són xiquetes i adolescents d’entre 14 i 18 anys, víctimes de la violència masclista.

En concret, un total de 1.094 dones, és a dir, sis de cada deu de les 1.769 dones i xiquetes víctimes de la violència masclista ateses als centres de gener a setembre d’enguany, han interposat denúncia i al voltant de la meitat tenen ordre de protecció. En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, ha previngut que “encara són molt poques les denúncies que es presenten des de l’entorn de la víctima”, per la qual cosa ha demanat la seua implicació i la de la societat en general: “És el moment d’actuar, de situar-se al costat de la víctima, de denunciar i de derrocar eixos murs”, perquè la violència masclista “no és una qüestió domèstica, no és una qüestió intrafamiliar, sinó que és una cosa que interpel·la tota la societat”.

Oltra ha lamentat que 51 de les persones ateses víctimes de violència masclista en aquestos centres foren menors de 14 a 18 anys; d’elles, 23 per maltractament físic i psíquic; 8, per maltractament psíquic; 7, per agressió sexual; 12, per abús sexual, i 1, per assetjament sexual. També s’han atés altres 90 fills que acompanyen les mares víctimes, amb edats que van dels 4 als 18 anys.

Davant d’aquestes xifres, ha denunciat la “crueltat i perversitat” d’aquest tipus de violència i ha recordat que la nova Llei d’Infància i Adolescència –que serà aprovada a les Corts en breu– inclourà la retirada de la pàtria potestat dels agressors i de la comunicació amb els xiquets quan hi haja una situació de risc per a ells, amb la finalitat de protegir-los correctament. La norma també estableix que els xiquets víctimes de violència masclista domèstica tenen dret a viure en una casa sense violència. Per això, ja no hauran d’eixir d’ella sinó que “seran els agressors, que són l’amenaça i el perill, els que hagen d’abandonar el domicili”, ha subratllat Oltra.

Respecte al balanç d’atencions, de les 1.718 dones i 51 xiquetes víctimes de violència masclista que van ser ateses per primera vegada als centres de València, Castelló, Alacant, Dénia (la Marina Alta) i Torrevella (el Baix Segura), la problemàtica més freqüent ha sigut la del maltractament físic i psíquic, amb un total de 1.158 casos de dones i 23 de xiquetes i adolescents.

La segona problemàtica més atesa van ser els maltractaments psíquics, amb 472 dones i 8 xiquetes i adolescents. Entre les problemàtiques relacionades amb violència sexual, es van atendre un total de 88 dones i 20 xiquetes i adolescents.

Perfil: dona de 31 a 40 anys amb fills

El perfil mitjà de la víctima atesa als Centres 24 hores per violència masclista és el d’una dona de nacionalitat espanyola, d’entre 31 i 40 anys, amb fills, estudis secundaris i dependent econòmicament d’altres persones.

Per nacionalitats, el 71,4% són espanyoles i el 28,6% estrangeres. Quant a la procedència territorial de les atencions, 770 es van donar al centre de València; 402, al de Castelló; 359, al d’Alacant; 160, al de Dénia, i 78, al de Torrevella.

Nous centres a Elx i Vinarós

Per a 2019, el pressupost de la Conselleria d’Igualtat preveu l’obertura de dos nous centres Dóna 24 Hores a les localitats d’Elx (el Baix Vinalopó) i Vinaròs (el Baix Maestrat), que se sumen al que ja s’ha obert aquesta legislatura a Torrevella i als espais a València i Dénia, remodelats i “dignificats” també enguany, on també s’ha ampliat l’horari d’atenció, ha indicat la conselleria.

Al llarg d’aquesta legislatura, la Generalitat ha ampliat els equips dels centres amb 32 noves professionals, entre elles sis psicòlogues infantils per a atendre els fills d’aquestes dones com a víctimes directes de violència masclista.

Comparteix

Icona de pantalla completa