Diari La Veu del País Valencià
El Consell no permetrà que el transvasament del Tajo-Segura siga lesiu per al regadiu

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha subratllat aquest divendres que l’executiu autonòmic actuarà en defensa dels drets dels regants del sud del País Valencià si es produeix una resolució definitiva sobre el transvasament Tajo-Segura que siga “lesiva” per al territori.

Oltra s’ha pronunciat en aquestos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, preguntada per la posició del Consell després de la proposta de reduir el transvasament Tajo-Segura de 20 a 7,5 hectòmetres cúbics i destinar-los únicament al proveïment humà, de manera que es deixaria l’agricultura. Aquesta decisió també ha fet saltar les alarmes entre les files del PSPV. De fet, el seu portaveu, Manolo Mata, ha sol·licitat una reunió amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribes, per a traslladar-li el seu descontent.

Malgrat tot, Oltra ha demanat prudència respecte a aquest tema perquè la “resolució encara no és definitiva”, de manera que el seu marge d’actuació està limitat perquè “els actes de tràmits no són recurribles”. Per tant, ha remarcat que “quan es produïsca un acte definitiu que siga lesiu per a la Comunitat i, en concret, per als regants, el Consell actuarà en defensa dels drets d’ells perquè “no solament és l’aigua de boca sinó l’aigua que els dóna de menjar”, ha indicat.

La també consellera d’Igualtat ha indicat, d’altra banda, que el Consell seguirà defensant una política d’aigua que combine recursos, modernitze regadius, impulse les aigües depurades de regadius i incentive “l’ús responsable de l’aigua no solament a la Comunitat sinó també fóra”. Així, ha defensat una filosofia “del diàleg i el consens de l’aigua i no de la guerra”.

Oltra ha lamentat que en els últims 20 anys no s’hagen pres “més seriosament” les conseqüències que està ocasionant el canvi climàtic, com ara l’escassetat de l’aigua. “Si s’haguera actuat abans, probablement ara estaríem en millors condicions”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa