Diari La Veu del País Valencià
Empresaris valencians i xinesos acorden que el País Valencià siga la porta d’entrada a Espanya i Europa del mercat asiàtic

La Federació d’Indústria i Comerç de Tianjin ha segellat aquest divendres a València un acord amistós de col·laboració amb la patronal autonòmica CEV i el Consell de Cambres de Comerç valencianes perquè el País Valencià siga “la porta d’entrada a Espanya i Europa per a la Xina”, a més d’un espai d’inversió i atracció de negoci per als empresaris asiàtics.

Així ho ha manifestat el president, Ximo Puig, que ha presidit al Palau de la Generalitat la signatura del conveni a tres bandes: el president de la federació de Tianjin, Li Changjin, i els titulars de la Confederació Empresarial Valenciana i del Consell de Cambres, Salvador Navarro i José Vicente Morata, respectivament. L’acte ha comptat amb una nodrida delegació xinesa, representants empresarials valencians i els consellers d’Economia, Rafa Climent, i d’Hisenda, Vicent Soler.

Abans de la signatura, un vídeo en xinés ha mostrat als empresaris els punts forts del territori: els ports i infraestructures; enclavaments com la Ciutat de les Arts i les Ciències; empreses com Ford, Mercadona i Porcelanosa; institucions com Fira València I l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO); l’agricultura i el vi com a sectors clau, i un repàs per la gastronomia i la cultura del País Valencià.

Després de formalitzar l’acord, el president de la CEV ha explicat que l’objectiu comú és establir les bases per a una cooperació entre Tianjin i el País Valencià que intensifique les relacions en l’economia, el comerç i la tecnologia sota els principis d’igualtat i benefici mutu. El conveni arriba després d’una agenda de trobades al fil de la promoció del moviment geopolític, social, cultural i comercial de la Ruta de la Seda.

Sota aquest prisma, Navarro ha traslladat a la delegació xinesa l’alt grau de diversificació i innovació de l’economia valenciana, la posició geoestratègica de la regió i el múscul del sector turístic. També ha ressaltat la indústria de vehicles, calçat, moble i química del País Valencià.

Com a president de la Federació d’Indústria i Comerç de Tianjin, Li Changjin ha assegurat que la col·laboració marca un “moment històric” per a València i per al País Valencià després de 40 anys en què ha recordat el canvi econòmic que ha viscut la Xina gràcies a una “política d’obertura i revolució”. Després de recordar que dimarts que ve, 27 de novembre, visita l’estat espanyol el president de la Xina, Xi Yinping, ha assegurat que “la relació [entre els territoris] serà per sempre: Amb l’esforç d’Espanya i la Xina, València i Tianjin desenvoluparem un futur més brillant”.

El president ha recollit el guant i ha afirmat que és un honor rebre’ls a “la casa de tots els valencians” després de la missió que va encapçalar a Tianjin el mes d’abril passat i va posar en marxa el conveni. Ha posat en comú les similituds entre la Xina i Espanya i el procés d’obertura que han viscut tots dos països fins a aconseguir un “enorme creixement” i una “profunda transformació de la societat” en els últims 40 anys des de l’aprovació de la Constitució com a “marc d’estabilitat i obertura”.

De cara al futur, ha mostrat a la delegació la “voluntat permanent de cooperació” i ha confiat que la relació entre els territoris avance amb la visita del president xinés. “El comerç internacional és la manera d’avançar més ràpida per al progrés social dels pobles”, ha manifestat, i ha subratllat que “a través del comerç hi ha un corrent humà que garanteix la pau mundial”.

Puig ha apuntat com a objectiu aconseguir més acords de caràcter comercial amb la Xina i, “molt especialment, d’amistat amb el poble xinés” i ha tancat el seu discurs ressaltant que la meitat d’exportacions xineses passen per ports valencians, especialment pel de València.

La relació amb Tianjin ve des de lluny, com ha desgranat en el seu discurs el titular de les cambres valencianes. Des dels anys 90 han dut a terme missions comercials, trobades empresarials i agermanament de ciutats i han format un total de 587 alts càrrecs de la Xina. En xifres, actualment hi ha un total de 47 empreses valencianes instal·lades al país. A més, 11.236 importen des d’allí i 2.498 exporten productes valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa