Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol nega haver arribat a un acord sobre el futur de Gibraltar després del Brèxit

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha assegurat que ha aconseguit un acord amb l’estat espanyol sobre el penyal en el pacte del Brèxit.

Picardo ha afirmat que l’entesa amb el govern espanyol sobre el paper de Gibraltar en el pacte entre la Unió Europea i el Regne Unit al voltant del Brèxit ha arribat aquest mateix divendres durant una reunió a Madrid amb l’executiu de Pedro Sánchez.

“Hem treballat molt dur i, de fet, hem aconseguit un acord amb els col·legues espanyols pel que fa al paper de Gibraltar en el procés de retirada… de bona fe”, ha assegurat Picardo en una entrevista amb la ràdio de la BBC.

“Hem treballat junts i hem complit”, ha assenyalat el ministre principal gibraltareny, abans d’afegir que l’Estat no ha usat cap “veto” per a portar Gibraltar a la taula de negociació. “Si (l’acord de retirada) s’obrira per a una coma o un punt sobre Gibraltar, es reobriria per a qualsevol dels altres temes”, ha assenyalat Picardo sense donar més detalls.

Pedro Sánchez no descarta utilitzar el seu dret a vet

No obstant això, el govern espanyol ha insistit que Gibraltar és “una qüestió irrenunciable” per a l’estat espanyol en les negociacions del Brèxit i que l’executiu està “clarament decidit a matindre la seua posició” d’exigir poder de veto a qualsevol acord entre la Unió Europea i el Regne Unit que afecte el penyal. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Celaá ha advertit que “la reivindicació d’Espanya s’ha d’atendre”. “No hi ha cap alternativa per al govern espanyol”, ha remarcat, i ha exigit que quede “absolutament garantit que tot acord entre la Unió Europea i el Regne Unit requerirà l’acord previ o el vistiplau d’Espanya en relació a Gibraltar”. “El govern [espanyol] vol que la Unió Europea tinga interés per la posició espanyola”, ha dit.

Celaá ha recordat a Brussel·les que l’Estat “sempre ha sigut un soci positiu, constructiu i lleial” i ha remarcat que la demanda sobre Gibraltar “no és una petició més” sinó “la petició” més important que fa Madrid en aquestes negociacions. La portaveu no ha volgut “especular” sobre si Pedro Sánchez podria rebutjar anar a la cimera de diumenge a Brussel·les si no s’atenen les demandes de l’estat espanyol. Amb tot, no ha tancat la porta a aquesta possibilitat i ha assegurat que diversos líders europeus consideren que només cal anar a Brussel·les si és per a avalar un acord.

Celaá tampoc no ha volgut parlar de les possibles solucions a la qüestió de Gibraltar, com ara una declaració complementària a l’acord global pel Brèxit on s’atenguen les demandes de l’executiu espanyol, un dels mecanismes que s’han filtrat a la premsa en les últimes hores. “Encara no hi ha acord sobre aquest tema”, s’ha limitat a dir i ha insistit que l’estat espanyol ha de poder donar el seu “vistiplau” a “qualsevol acord de futur” que afecte el penyal.

Comparteix

Icona de pantalla completa