Diari La Veu del País Valencià
L’AVL critica els daltabaixos que han dificultat la igualtat lingüística durant els 35 anys de la Llei d’Ús

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha criticat els “daltabaixos que han dificultat la igualtat lingüística” després d’haver transcorregut 35 anys de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), el 23 de novembre de 1983.

Aprofitant l’efemèride que té lloc aquest divendres, l’AVL ha reivindicat l’aprovació de la LUEV en el 35é aniversari de la normativa. Així, l’ens estatutari ha recordat que un 23 de novembre de 1983, les Corts es van reunir a Alacant des d’on van promulgar la Llei d’Ús. Que la societat valenciana es dotara d’una legislació lingüística “va suposar la reintroducció de l’ensenyament escolar del valencià, prohibit des de 1787; va comportar la recuperació de l’autoestima de la ciutadania valenciana mitjançant la dignificació de la llengua pròpia, marginada durant prop de 200 anys del món acadèmic i cultural, i va significar una reivindicació dels drets democràtics de les valencianes i els valencians”, ha assenyalat l’AVL en un comunicat.

Cal recordar que la setmana passada, durant la cerimònia d’obertura del curs acadèmic, l’AVL va alertar dels atacs al valencià actualment per part d’alguns partits polítics que “volen reduir les llengües a la mínima expressió”. “L’AVL té el deure d’assenyalar el correcte compliment de la norma, però també d’advertir als poders públics la necessitat de protegir i fomentar la llengua, sobretot en la situació actual, en què observem amb preocupació els atacs de determinades formacions polítiques que volen reduir les llengües territorials cooficials, com el valencià, a la mínima expressió”, va assegurar el president de l’AVL, Ramon Ferrer.

Els 35 anys transcorreguts des de 1983 al present, divendres 23 de novembre de 2018, “són exponent de diferents daltabaixos que han dificultat la consecució de la igualtat lingüística que s’havien proposat els legisladors dels primers temps de la nostra autonomia, de manera que encara ens trobem amb una fita per la qual cal seguir treballant”, ha reivindicat l’ens normativitzador.

Per això, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua vol aprofitar aquesta ocasió per a recordar que el valencià “és un mitjà d’enriquiment cultural i intel·lectual, a més d’una eina útil per a ser utilitzada en tots els àmbits, també en la vida quotidiana, sense complexos i amb plena normalitat, sabent que fent ús de la nostra llengua reivindiquem un dret com a valencianes i valencians i que defensem un element fonamental del nostre patrimoni”.

Comparteix

Icona de pantalla completa