La depuració de les aigües de València, pendent de la decisió de 17 veïns de Pinedo aquest divendres

Diumenge acaba el termini voluntari perquè l'Ajuntament de València tanque la depuradora arran d'una sentència ferma de fa més de dos anys
/ València
22 novembre 2018 01:00h
Els demandants debatran aquest divendres si segueixen endavant o no amb la seua decisió de demanar l\'execució de la sentència. 

Després de més de dos anys amb una sentència ferma per a tancar la depuradora de Pinedo i quatre dècades de lluita veïnal contra l'Administració per olors, sorolls i emissions "insuportables", 17 veïns d'aquesta pedania mantenen en suspens quasi un milió d'habitants de València i la seua àrea metropolitana, que podrien quedar-se sense poder depurar les seues aigües negres i residuals.

Els demandants, la majoria familiars dels signants inicials del plet, ja morts, decidiran aquest divendres si segueixen amb la seua decisió de presentar una demanda d'execució de la sentència, ja que el termini voluntari perquè l'Ajuntament de València tanque la infraestructura acaba aquest diumenge, o si ajornen la seua decisió davant els últims "gestos" del Consistori i el Consell per a resoldre la polèmica.

Els problemes es remunten als inicis de la depuradora en els anys 80 del segle passat. En aquell moment ja es va reclamar per via administrativa a l'Ajuntament per a denunciar els problemes que generava la planta, encara que no va ser fins a 2010 quan es va iniciar el plet que demanava expressament el tancament de la depuradora. Això suposa, segons explica a EFE l'advocat que representa els veïns de Pinedo en la seua demanda, Santiago Rodríguez, "que l'Administració coneixia els problemes des de fa molt de temps però que no va fer res".

Rodríguez recorda que en cap de les tres fases d'ampliació de la depuradora, l'Administració titular de la instal·lació "es va preocupar de tindre el pla especial", una espècie de llicència d'activitat que ha de definir les característiques de l'explotació o les emissions permeses de gasos o unitats d'olor, entre altres aspectes. 

El Tribunal Superior de Justícia valencià va estimar parcialment les demandes veïnals i va ordenar a l'Ajuntament el tancament de la fase III perquè no existia aquest permís d'explotació –en les altres dues fases els donava per prescrits–, encara que en la pràctica això significaria el tancament de tota la instal·lació perquè totes les fases estan connectades.

Després de requerir el compliment de la sentència, el termini de dos mesos perquè aquesta s'execute de forma voluntària acaba aquest diumenge i els veïns segueixen estudiant la possibilitat de presentar una demanda d'execució perquè estan "farts" de la situació i consideren que "ja no tenen res a perdre", segons subratlla a EFE el portaveu veïnal Jaime Chornet.

Millorar les condicions de vida

A més d'olors i sorolls "insuportables", Chornet denuncia les emissions "perjudicials per a la salut" i les "dotzenes de camions que passen amb els lixiviats" així com la deterioració que ha patit la zona i, especialment, els perjudicis econòmics per la "devaluació del valor patrimonial" dels habitatges. "Durant anys no ens han donat ni préstecs per a arreglar les cases. Molts veïns les han abandonat i se n'han anat i, encara que moltes estan buides, no hi ha ni okupes", lamenta.

Per això, part de la seua lluita s'ha centrat a reclamar unes compensacions econòmiques que la decisió judicial no els va reconéixer, assenyala Chornet, qui lamenta que les administracions no els hagen fet cas i que fa "anys" que esperen una reunió a tres bandes –Ajuntament, Generalitat, veïnat–, que es va organitzar aquest dimecres "en pocs minuts", després d'haver anunciat que demanarien l'execució de la sentència.

En aquesta trobada entre alguns dels afectats amb la regidora de Pobles de València, Consol Castillo, i el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Ordenació del Territori, Lluís Ferrando, les administracions els van traslladar les mesures que s'han dut a terme per a millorar les seues condicions de vida i que estan vinculades a l'aprovació la setmana vinent del Pla d'Acció Territorial de l'Horta.

"Va ser cordial i positiva. Amb aquestes accions es compleixen algunes de les nostres reivindicacions, com ara la regeneració de la zona" o el control mediambiental, apunta Chornet, però adverteix que "no totes" –en al·lusió a les indemnitzacions reclamades–.

El tancament de Pinedo, "un dany mediambiental gravíssim"

El tancament de Pinedo suposaria un "dany mediambiental gravíssim", segons ha advertit en diferents ocasions l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "perquè comportaria l'abocament al mar d'aigües mal depurades".

Els veïns són conscients d'aquesta situació, admet Chornet, però es pregunta per què han de pagar ells que "l'Administració no haja fet res" per a solucionar el problema durant dècades.

Els demandants es reuneixen aquest divendres amb l'alcalde pedani de Pinedo, Josep Gimeno, perquè els trasllade les millores que pot comportar l'aprovació del Pla Territorial. Ja sense la seua presència, debatran si segueixen endavant o no amb la decisió de demanar l'execució de la sentència. 

next