Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València, disposada que la gestió de l’Escalante passe a mans de la Conselleria

La Diputació de València ha obert la porta a totes les opcions possibles per a salvar la marca i l’activitat del Teatre Escalante. L’últim moviment en aquest sentit s’ha anunciat aquest dijous, quan la diputada de Teatre de la corporació, Rosa Pérez, ha afirmat que recentment s’ha enviat una carta al conseller de Cultura, Vicent Marzà, perquè “ens ajude” a buscar solucions respecte a la seu del projecte escènic. “No és important qui tinga la competència sinó mantindre el projecte Teatre Escalante”, ha respost Pérez.

A partir de desembre, l’escola de teatre de l’Escalante, que estava allotjada temporalment al Teatre Micalet, es traslladarà a l’Espai Jove Municipal, al barri d’Algirós. L’edifici és de titularitat municipal i disposa d’un xicotet teatre en la planta baixa. Actualment acull el Consell de la Joventut però té molt poca activitat. “Volíem donar-li vida”, ha explicat el regidor de Transparència i Joventut de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, i, com que el consistori estudiava programar diverses activitats, ha oferit a la Diputació de València la possibilitat que s’instal·le a l’edifici polivalent “sense necessitat de fer cap actuació i sense cap cost”, ha apuntat el regidor.

L’escola de Teatre de l’Escalante, on es formen 300 alumnes, duia a terme la seua activitat en els darrers mesos al Micalet després que en 2016 la seu històrica del Teatre Esclante al carrer de Landerer es tancara pels despreniments del sostre i es declararà la fi de la vida útil de l’edifici. Des d’aleshores, tant la programació com l’escola han mantingut la seua activitat de manera itinerant. Cada temporada, els espectacles i l’activitat lectiva depenent de la corporació han viatjat per sales i espais públics i privats de la ciutat. L’èxode, ha remarcat Rosa Pérez, “no ha afectat” ni el nombre d’alumnes matriculats ni la programació impulsada des de la Diputació. Tot el contrari, ha matisat Pérez Garijo, malgrat el canvi d’escenaris, l’Escalante ha augmentat en els darrers anys el nombre de produccions pròpies i la cartellera anual.

Això no obstant, la intenció de la Diputació de València era que l’escola es quedara al Teatre Micalet però, en el moment de fer l’adjudicació, “no diposava de llicència”, ha dit Rosa Pérez. En eixe moment de “desesperació”, ha apuntat la diputada, va entrar en joc Roberto Jaramillo, qui va oferir l’edifici del carrer Campoamor, al barri d’Algirós. Així, la formació lectiva de la corporació arribarà en desembre, però la residència serà només per un any. Després, si la corporació no és capaç de trobar una seu fixa i definitiva, haurà de buscar de nou alternatives.

L’Escalante duu tres anys d’itinerància i l’objectiu de Pérez Garijo és que el projecte no desaparega, és a dir, mantindre la programació escènica i l’activitat formativa en una altra instal·lació. Per a trobar solucions, la diputada ha enviat una carta al Marzà perquè la Cultura de la Generalitat tire una mà per a salvar el teatre, ja que l’opció d’instal·lar-se definitivament a un magatzem de la Marina de València tampoc “no ha avançat”, ha dit la responsable de Teatres. La idea d’instal·lar-se definitivament a la Marina és perquè “cobria les nostres necessitats”, ha matisat Rosa Pérez. Tanmateix, ha indicat que “la competència és de Patrimoni”, qui, de moment, no s’ha pronunciat. El silenci del diputat Pepe Ruíz fa que des de Teatres estiguen preocupats perquè “voldríem que fóra una prioritat”.

La darrera maniobra ha sigut enviar una carta al conseller per a reunir-se i “veure altres espais”, ha reconegut la diputada. “M’agradaria que l’Escalante continuara sent de la Diputació”, ha dit Pérez, “però “no tenim cap problema de traslladar les competències”, ha afirmat, ja que “l’objectiu és que estiga viu” i “blindar el projecte”. Així doncs, la responsable de Teatre de la corporació obri la porta a totes les possibilitats, encara que el punt de partida siga demanar “col·laboració” a la Conselleria de Cultura per a continuar amb l’Escalante. La diputada s’ha mostrat optimista davant la proposta traslladada a la Conselleria perquè ha recordat que “la col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultural és constant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa