Diari La Veu del País Valencià
La Comisió Europea aprova incloure l’eix Cantàbric-Mediterrani en les seues prioritats

La Comisió Europea ha votat aquest dijous al matí els trams ferroviaris prioritaris que conformaran la xarxa transeuropea de transports i que, per tant, podran optar a subvencions europees per a la seua millora i modernització. En les primeres previsions que va fer la Unió Europea es deixava fora del mapa l’eix Cantàbric-Mediterrani, que uneix Sagunt amb Saragossa passant per Terol, fet que va unir els governs valencià i aragonés en un front comú per la defensa d’aquest corredor. Finalment, Brussel·les ha decidit acceptar les demandes del País Valencià i Aragó “per una gran majoria”, tal com avança l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero.

Amb el resultat de la votació es confirmen les esperances que la comissària europea de Transport, Violeta Bulc, va traslladar al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al seu homòleg aragonés, Javier Lambán, aquest dilluns a Brussel·les. Els dos presidents autonòmics es van reunir amb la comissària per a aconseguir que la connexió entre Saragossa i Sagunt es colara en els plans europeus d’infraestructures prioritàries.

Després de la reunió, Bulc va obrir la porta a l’esperança i es va mostrar “positiva” i va apuntar que hi havia una oportunitat perquè la demanda eixira endavant, ja que els beneficis que aportaria van en la línia dels objectius de la Unió Europea.

Ara, amb la inclusió de l’esmena que els socialistes van fer al projecte Mecanisme Connectar Europa, el govern espanyol podrà presentar a Brussel·les un pla de modernització i millora del tram i finançar una part important amb fons europeus. Amb aquest pla, la Unió Europea posa en joc 42.300 milions d’euros en ajudes, dels quals 30.600 es destinen a transport.

Comparteix

Icona de pantalla completa