Diari La Veu del País Valencià
La fotografia tindrà un nou espai expositiu al costat del Mercat Central de València

La Fundació Caja Mediterráneo i la Fundació Railowsky han signat un conveni per a convertir l’històric edifici de la Llotgeta de València, situat en el número 4 de la Plaça del Mercat, en un nou centre cultural dedicat específicament a la fotografia, que arrancarà la seua programació l’any vinent, 2019.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer Cantó, i el president de la Fundació Railowsky, Juan Pedro Font de Mora Busutil, han subscrit l’acord mitjançant el qual ambdues entitats cogestionaran aquest nou espai, que passarà a denominar-se La Llotgeta-Centre Fotogràfic.

L’edifici històric està situat al barri antic de València, al costat del Mercat Central, i compta amb dues sales per a exposicions, una sala de conferències i una aula-taller, detallen els responsables del projecte a través d’un comunicat. Luis Boyer ha asseverat que La Llotgeta “comença una nova etapa gràcies a l’acord entre la Fundació Caja Mediterráneo i la Fundació Railowsky”. “Entre els nostres objectius –prossegueix– està arribar a acords i establir sinergies amb entitats de referència que ens permeten oferir activitats i programació de qualitat a la societat. Per això, és un orgull haver arribat a un acord amb la Fundació Railowsky”. “Estem convençuts que aquesta nova etapa de La Llotgeta serà tot un èxit”, ha conclòs el president de la Fundació Caja Mediterráneo.

Per part seua, Juan Pedro Font de Mora ha afirmat que “la intenció és convertir La Llotgeta en un centre de referència de la fotografia valenciana que té molts i bons fotògrafs i fotògrafes i servir com a nucli vertebrador entre Alacant, Castelló i València. A més, se li donarà un vessant internacional a través de la cooperació amb altres països del Mediterrani.”

L’acord aconseguit entre ambdues entitats convertirà aquest nou espai en un punt de trobada a València per a fotògrafs, organitzacions vinculades a la fotografia i públic en general. Mantindrà una programació d’exposicions fotogràfiques, conferències, accions formatives i activitats diverses. Així mateix, La Llotgeta-Centre Fotogràfic obrirà les seues portes a entitats relacionades amb la cultura que necessiten un espai per a projectes entorn de la fotografia.

Ambdues fundacions exposaran, a partir del primer trimestre de 2019, els seus “valuosos” fons fotogràfics, per la qual cosa “la ciutadania podrà gaudir d’exposicions formades per obres d’una gran qualitat”. A més, s’habilitarà un xicotet espai per a llibreria especialitzada en cultura i arts visuals gestionada per la Llibreria Railowsky.

Història de l’edifici

El Centre Cultural La Llotgeta forma part del conjunt arquitectònic del Mercat Central, peça clau del modernisme valencià les obres del qual van començar en 1915 i que va quedar inaugurat en 1928. L’Ajuntament de València va convocar un concurs per a la seua construcció que van guanyar els arquitectes Alexandre Soler i Francesc Guardia. Es tracta d’un dels pavellons administratius annexos a l’edifici central del mercat, que des de la seua construcció ha passat per diferents fases d’usos públics.

En 1980, l’edifici de La Llotgeta va ser reestructurat interiorment per a albergar una entitat bancària i, finalment, en 1993 va passar a convertir-se en el centre cultural de la Fundació Caja Mediterráneo a València, sempre mantenint el seu esperit arquitectònic original i la seua idiosincràsia modernista.

Comparteix

Icona de pantalla completa