Diari La Veu del País Valencià
Una empresa valenciana desenvolupa una app que permet posar llaços grocs en realitat augmentada

Posar llaços grocs al carrer, a un balcó, a casa o a l’espai públic ja no és només cosa del món real. Gràcies a una nova aplicació, ara també es pot fer de manera virtual, col·locant els símbols que reclamen la llibertat dels presos independentistes a qualsevol lloc a través de la realitat augmentada i la realitat virtual. ‘CrowdUp’ és el nom d’aquesta aplicació, desenvolupada per la companyia valenciana Aumentaty, que ja es pot descarregar a les principals plataformes de forma gratuïta. Es tracta d’una aplicació que permet fer diferents accions amb realitat virtual però el disseny original ja naix amb la possibilitat de participar en una que consisteix a anar posant llaços grocs allà per on es vaja. També hi ha la possibilitat de posar-hi llaços rojos, símbol de la lluita contra la sida.

L’aplicació funciona com la majoria d’aplicacions de realitat augmentada. A través de la càmera del telèfon mòbil es veu l’entorn i amb un simple ‘clic’ es pot posar un llaç groc a qualsevol punt, de manera anònima i sense cap necessitat de registre previ. Des d’aquell moment, el símbol queda allà i qualsevol persona amb la mateixa aplicació pot veure’l i afegir-ne de nous allà on vulga. L’aplicació funciona a qualsevol punt de l’estat espanyol i, a més, permet portar un recompte de quants llaços grocs i vermells hi ha col·locats.

Segons han explicat a l’ACN els responsables de l’empresa, el desenvolupament de l’aplicació no té tant a veure amb la motivació política que representen els llaços com amb l’ànim de voler oferir la possibilitat de posar aquest símbol i el de la lluita contra la sida allà on siga i sense que això implique utilitzar plàstics o altres materials per a col·locar-los físicament allà. “És evident que existeix polèmica però no hauria d’haver-la. Cadascú pot opinar lliurement, la llibertat d’u comença on acaba la del que té al costat. El que no és qüestionable és que l’ús de plàstics és una cosa que va en contra de totes les recomanacions de les organitzacions internacionals. Per això, l’elecció del llaç groc o vermell; que cadascú s’expresse com més millor. Hui tenim una tecnologia que ens permet exercir aquest dret d’expressió d’una manera molt més respectuosa amb el medi ambient i cal aprofitar-la”, assegura Aitor Pilán, director de comunicació i estratègia d’Aumentaty.

Per a l’empresa, “que cada usuari, a més de manera anònima, es manifeste com vulga” no ha d’estar barallat amb el fet d’evitar “l’ús de plàstics”. “En realitat augmentada geoposicionada, el llaç es queda al lloc, com suspés a l’aire, i sempre estarà ahí”, afegeix, tot demanant poder “opinar el que siga però sent respectuosos sobretot amb el nostre planeta”. A més, Pilán matisa que l’aplicació no pretén “seguir o no seguir la polèmica” que puga suscitar el debat sobre els presos. “Quan arribe el dia del càncer de mama farem el mateix amb llaços roses, o el dia de l’orgull LGTBI. Es tracta de ser més respectuosos, no de triar una causa”, comenta a l’ACN.

Des de l’empresa remarquen que els llaços virtuals “no contaminen, sempre estan presents i permeten la llibertat d’expressió en qualsevol sentit” i que permeten “que els usuaris es manifesten sense perjudicar el medi ambient i respectant espais públics”.

‘CrowdUp’ és una aplicació creada per Aumentaty però no únicament per a posar llaços. L’aplicació vol ser una manera “fàcil, econòmica i moderna d’interactuar” entre una empresa o un promotor d’un esdeveniment i el seu client o destinatari final. Sense necessitat de tindre una aplicació pròpia, es poden publicar esdeveniments, campanyes, promocions, jocs, enquestes i formes d’interacció amb els destinataris. Aumentaty, però, ha decidit llançar l’aplicació amb aquest projecte propi de col·locació de llaços amb realitat augmentada de forma gratuïta i anònima.

Comparteix

Icona de pantalla completa