Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les adverteix Sánchez que el seu pla pressupostari es desvia significativament dels objectius marcats

La Comissió Europea (CE) ha confirmat aquest dimecres que el pla pressupostari presentat pel govern espanyol de Pedro Sánchez suposa una “desviació significativa” del camí de reducció de dèficit i deute marcat per Brussel·les. En la presentació del paquet de tardor del semestre europeu, la CE constata el “risc” de l’estat espanyol” d’incomplir amb el Pacte d’Estabilitat i Creixement en 2019″.

L’estat espanyol està actualment, encara, dins del procediment de dèficit excessiu, d’on hauria d’eixir l’any vinent, quan es constate que té el dèficit per sota del 3%. En aquest sentit, en les previsions econòmiques del 8 de novembre, la CE va pronosticar que l’Estat tanque l’any amb un dèficit del 2,7% i que l’any vinent se situe en un 2,1%, dues dècimes més que l’objectiu marcat.

En la roda de premsa de la presentació de la valoració dels pressupostos, el vicepresident de la Comissió i responsable de l’euro, Valdis Dombrovskis, ha admés que encara hi ha mesures fiscals del govern de Sánchez que s’han de legislar i que, per tant, no està clar com impactarien en el compliment del dèficit i podrien explicar les diferències de percepció entre Brussel·les i Madrid.

En aquest sentit, Dombrovskis ha demanat que “si hi ha canvis substancials” en els comptes un cop siguen aprovats pel Congrés, el govern espanyol torne a enviar a Brussel·les els seus números. “Com a tots els països, demanem el compliment amb el Pacte d’Estabilitat”, ha dit el letó.

Per la seua banda, el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha destacat la “molt bona cooperació” amb les autoritats espanyoles, que ha dit que han actuat de “manera transparent” i oferint “tots els aclariments” que ha demanat la CE.

El francés ha dit, en la mateixa línia que Dombrovskis, que si els comptes finals es desvien “significativament” de l’esborrany enviat aquesta tardor, el govern espanyol els haurà de tornar a enviar a Brussel·les per a una nova revisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa