L'Audiència Nacional declara la nul·litat dels estatuts del sindicat Organització de Treballadores Sexuals

El tribunal argumenta que permetre els estatuts suposaria "admetre que el proxenetisme és una activitat lícita"
21 novembre 2018 01:00h
El 4 d\'agost es va publicar l\'acord per a la creació d\'un sindicat de treballadores sexuals amb seu a Barcelona. Imatge d\'arxiu d\'una manifestació de prostitutes en aquesta ciutat l\'any 2012. 

La Sala Social de l'Audiència Nacional ha declarat la nul·litat dels estatuts del sindicat Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS) en considerar que l'àmbit d'actuació d'un sindicat no pot incloure activitats que no poden ser objecte d'un contracte de feina vàlid; en aquest cas, la prostitució per compte alié. El tribunal argumenta que permetre aquestos estatuts "suposaria donar caràcter laboral a una relació contractual amb objecte il·lícit i admetre que el proxenetisme és una activitat lícita". A més, diu que també implicaria acceptar el dret dels proxenetes a crear patronals i a una negociació col·lectiva, quan la llibertat sexual és un dret "de naturalesa personalíssima". L'Audiència rebutja pronunciar-se sobre la dissolució del sindicat.

La sentència dóna resposta a les demandes presentades per la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones i la Plataforma 8 de Març de Sevilla, a les quals fiscalia es va adherir. La Sala Social declara la nul·litat del precepte estatutari on es determina l'àmbit d'actuació del sindicat, cosa que comporta la nul·litat dels estatuts en el seu conjunt. 

La representació del sindicat havia defensat que el seu àmbit d'actuació era el de les activitats relacionades amb el treball sexual "en totes les seves vessants", incloent també ballarins exòtics, actors porno, centres de missatge i activitats realitzades pels treballadors d'aquest àmbit. Aquest argument l'utilitza l'Audiència per a subratllar que si es parla de totes les vessants, també ací figura la prostitució.

En canvi, la sala rebutja pronunciar-se sobre la sol·licitud per a dissoldre el sindicat, ja que aquesta petició hauria de tramitar-se en un procediment diferent. La decisió de l'Audiència pot ser recorreguda al Tribunal Suprem.

next