Diari La Veu del País Valencià
Una de cada sis denúncies per violència contra menors a l’Estat s’interposa al País Valencià

En 2017 es van interposar al País Valencià 6.097 denúncies per delictes violents contra infants i adolescents, segons dades del Ministeri de l’Interior. A tot l’Estat, en van ser 38.433. És a dir, quasi un de cada sis casos a l’estat espanyol ha sigut al territori valencià.

En un comunicat, l’ONG Save the Children remarca que, amb motiu del Dia Universal de la Infància –que se celebra aquest dimarts– “vol posar el focus en un dels col·lectius més vulnerables, el dels xiquets i xiquetes que pateixen violència”. “Però la violència contra la infància pot anar molt més enllà”, alerten. Així, des de principi d’any, 20 menors han mort a l’estat espanyol a causa de la violència, mentre que al País Valencià són 4 els menors que han perdut la vida per aquest motiu. Els últims casos van ser els d’un xiquet d’Elx de dos anys que va morir a causa d’una pallissa que li va propinar el seu padrastre i les dues xiquetes de Castelló de la Plana, de tres i sis anys, que van ser assassinades pel seu pare.

El director de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, assegura que “la violència contra la infància és una realitat en molts casos invisibilitzada i no podrem acabar amb ella fins que no comptem amb les eines necessàries per això”. “Els xiquets i xiquetes tenen uns drets que els són propis, no són un apèndix de la família i no són un element més de l’escola, per la qual cosa mereixen una llei integral específica que els protegisca en la seua condició de xiquets, que els defense de les agressions, de ser abusats sexualment i, en definitiva, de tota mena de violència que s’exercisca contra ells”, afirma Hernández.

Precisament un dels tipus de violència contra la infància més invisibilitzat és l’abús sexual. Segons les últimes dades disponibles, dels 4.211 casos que es van denunciar a l’Estat, 681 van tindre lloc al País Valencià. A més, 8 de cada 10 judicis als tribunals valencians acaba sense sentència, ja que se sobreseuen per falta de proves.

Hernández afirma que “com a societat tenim l’obligació de protegir els xiquets i xiquetes enfront de la violència, de previndre perquè mai ocórrega i de donar-los el millor tracte si arriba a ocórrer”. “Una societat que no és capaç de defensar els seus xiquets i xiquetes, de protegir-los davant la violència, és una societat que no mira el present dels xiquets i que no és capaç de garantir el seu futur”, assegura Hernández.

A més, Save the Children reclama en el Dia Universal de la Infància mesures que protegisquen els menors enfront de la violència i insta el govern espanyol i tots els grups polítics a comprometre’s amb l’aprovació de manera urgent d’una llei que protegisca la infància a tot l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa