Diari La Veu del País Valencià
Compromís encapçala la candidatura ‘Primavera europea’
ACN / València

L’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, militant del Bloc Nacionalista Valencià dins de la coalició Compromís serà el número 1 de la llista de la ‘Primavera europea’, segons l’acord del projecte comú de Compromís amb Equo, ChA, Democràcia Participativa, Per un Món Més Just, Partido Castellano, Caballas (Ceuta) i Socialistas Independentes de Extremadura-SIEX. 



Sebastià va resultar guanyador de les primàries que Compromís va celebrar recentment amb 3.990 vots, pels 1.147 que va aconseguir el militant d’Iniciativa del Poble Valencià Enric Bataller, segon en la votació on varen concórrer set candidats. 



El número dos de la llista de ‘Primavera Europea’ serà Florent Marcellesi, del partit verd Equo. El número 3 de la llista a Europa serà per a la Chunta Aragonesista, que es troba immersa en un procés de primàries per decidir el nom de la candidata. Competeixen la vicesecretària general Ángela Labordeta (filla del cantautor i històric diputat de la ChA, José Antonio Labordeta) i l’exregidora de Sallent de Gállego, Marta Carrés. 



Manifest



‘Primavera europea’ ha fet públic el seu manifest amb 10 punts programàtics consensuats entre tots els partits de la coalició. Així, la coalició aposta per “rescatar persones” amb polítiques dotades d’inversions per a la creació d’ocupació en una economia al servei de les persones i respectuosa amb el medi ambient, tolerància zero contra la corrupció, el frau, l’evasió fiscal i els paradisos fiscals.



Els partits integrants assenyalen que volen “obrir un nou procés constituent europeu cap a una Europa de les persones i dels pobles més democràtica i transparent” i reclamem una nova Carta dels drets fonamentals socials per a “garantir educació, sanitat, justícia i medi ambient per a tots i totes, incloses les persones migrants”, prioritzant la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i la defensa de la renda bàsica universal.



“Reivindiquem l’Europa dels Pobles, i el suport i respecte de la UE a la seua diversitat nacional, cultural i lingüística, incloent-hi les minories i nacions sense Estat”, defensa la coalició que reclama un espai de llibertat i seguretat per a totes les persones, lliure de discriminació, racisme i xenofòbia. ‘Primavera europea’ aposta igualment per la transició ecològica de l’economia (New Deal Verd) cap a un altre model productiu i de consum basat en l’economia social, sostenible i del bé comú així com per una Europa que done “resposta i horitzons de futur als anhels vitals de la seua generació millor preparada i que no la condemne a la diàspora”.



“Exigim una auditoria pública i ciutadana del deute, que permeta avaluar-ne la part il·legítima i en repudie el pagament, lluitem per una nova governança econòmica de la UE, la democratització del Banc Central Europeu i una harmonització fiscal europea”, defensen. 



Al manifest, la coalició també proposa un nou model energètic europeu, lliure d’energies fòssils i nuclears, sense ‘fracking’ i basat en les energies renovables i l’autosuficiència. 

”Volem convertir la UE en una veu internacional forta i unitària en la defensa de la solidaritat, la llibertat i els drets humans, l’eradicació de la pobresa i la dignificació de la migració interna i externa. Hem de reduir la despesa militar i promoure la seguretat humana i la promoció de la pau”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa