Diari La Veu del País Valencià
El temporal de pluges deixa més de 100 litres per metre quadrat a Barx, Pinet i Vilallonga

Les pitjors conseqüències de la ciclogènesi explosiva anunciada per a aquest diumenge arribaran, previsiblement, aquest dilluns, 19 de novembre, de matí. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha establit l’avís roig per pluges fortes a les comarques de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Safor, la Marina Alta i la Marina Baixa per a les primeres hores d’aquest dilluns. Concretament, els episodis de pluja més intensos es preveuen des d’aquesta mateixa mitjanit fins a les 14.00 hores de dilluns.

La previsió de pluges que poden superar els 100 litres per metre quadrat ha propiciat que molts ajuntaments de localitats ubicades a les comarques afectades per l’avís nivell roig hagen decidit suspendre les classes. Es tracta de més quasi un centenar de municipis els que ja han comunicat públicament la seua decisió. Cal recordar que la decisió de suspendre les classes és dels ajuntaments i són ells els que comuniquen aquesta decisió. Per aquesta raó és important estar alerta dels canals oficials de comunicació dels consistoris.

Segons les dades recollides per la Conselleria d’Educació, no hi ha activitat escolar als municipis d’Alcalalí, Benialí, Benigembla, Benidoleig, Benimeli, la Xara, Xàbia, Pedreguer, Poble Nou, el Verger, Murla, Beniarbeig, Dénia, Pego, els Poblets, la Vall de Laguart, Ondara, Orba, Parcent, Tormos, Gata de Gorgos, Llíber, Calp, Teulada-Moraira, Benissa, Senija, Xaló, el Verger i la Vall de Gallinera, a la comarca de la Marina Alta.

Les poblacions de la Marina Baixa amb les classes suspeses són, de moment, la Vila Joiosa, Tàrbena, Callosa d’en Sarrià, Beniardà, Benifato, Benimantell, Bolulla i Confrides.

A la Ribera del Xúquer s’han suspés les classes a Alginet, Algemesí, Alzira, l’Alcúdia, Benicull, Carcaixent, Carlet, Sueca, Almussafes, Cullera, Riola, Sollana, Llaurí, Guadassuar. Tampoc a Albalat de la Ribera, Alberic, Alfarb, Montroi, Montserrat, Massalavés, Polinyà de Xúquer, Fortaleny i Real hi ha classe aquest dilluns. També Navarrés (la Canal de Navarrés) i la Llosa de Ranes, Llanera de Ranes, Cerdà i la Granja (la Costera) han suspés les classes.

A la Safor, comarca que també està en alerta nivell roig, les escoles de Vilallonga, l’Alqueria de la Comtessa, Alfauir, Almoines, Bellreguard, Beniarjó, Benirredrà, Daimús, la Font d’en Carrós, Gandia, Real de Gandia, Ador-Palma de Gandia, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Benifairó de la Valldigna, Gandia, Miramar, Piles, Potries, Rafelcofer, Oliva, Ròtova, Xeraco i Xeresa romanen tancades aquest dilluns.

També a la Vall d’Albaida s’han suspés classes aquest dilluns. En concret, la Universitat de València ha decidit suspendre les activitats al Campus d’Ontinyent, “vista la situació de risc extrem per preemergència meteorològica informada pel 112”. Tot i que manté l’activitat a Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot-Paterna, la institució acadèmica indica que els membres de la comunitat universitària que no es puguen desplaçar al campus per causes meteorològiques “no es veuran afectats”. Pel que fa a la Universitat Politècnica de València, s’han suspés les classes del Campus de Gandia.

Al Baix Segura s’han suspés les classes a Jacarilla, Pilar de la Foradada, San Miguel de Salinas i Torrevella. on han caigut 95,2 litres per metre quadrat, mentre que al Baix Vinalopó l’únic municipi que ha suspés l’activitat lectiva ha sigut Elx. Al Comtat, Muro tampoc ha tingut activitats lectives.

Segons les dades facilitades per Educació, actualitzades a les 10.30h, en total s’han vist afectats 136.281 alumnes. D’aquestos, 62.508 són de la demarcació de València i 73.773, de la d’Alacant.

Els bombers rescaten una ambulància que anava a l’Hospital de Torrevella

Al Baix Segura, els efectius del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant han rescatat una vintena de vehicles atrapats per l’aiguat que ha assotat la costa de la comarca des de les 04.00h d’aquest dilluns. Entre aquestos vehicles, els bombers han tret de l’aigua una ambulància que portava un pacient a l’Hospital de Torrevella.

En total, s’han atés 36 avisos, dels quals nou s’han registrat al terme municipal d’Oriola; un, a Algorfa, i vint-i-sis, a Torrevella. Els bombers estan actuant en la retirada d’arbres que han caigut i en l’eliminació de l’aigua acumulada en soterranis.

Des del Consorci de Bombers s’ha indicat que estan reforçats els parcs de Dénia (la Marina Alta), Benidorm (la Marina Baixa), Torrevella i Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) amb 100 bombers. No obstant això, estan pendents de l’evolució del temporal i, en cas necessari, es podrien mobilitzar fins a 500 bombers més.

El telèfon d’Emergències 112 ha rebut 909 telefonades des de les 8.00 hores de diumenge fins a les 14.23 hores d’aquest dilluns. D’aquestes, 754 eren per incidents relacionats amb el temporal de pluges.

Carreteres tallades i ports tancats

Com a conseqüència de les tempestes s’ha després una teulada de la travessia de Rocafort (l’Horta Nord) que ha obligat a tallar la CV-308 i desviar el trànsit pels carrers del municipi per a evitar riscos, segons fonts de la Diputació de València. A més, fins a les 14 hores, les pluges han obligat a tallar la circulació en diverses carreteres comarcals.

L’Autoritat Portuària de València també ha informat que, des de les 10.10h d’aquest dilluns al matí, el port de Gandia està tancat a causa del temporal.

Precipitació acumulada

El temporal de pluges, que afecta especialment les comarques d’Alacant i de València, ha deixat fins a les 17.00 hores d’aquest dilluns 165,5 litres per metre quadrat a Barx (la Safor), que acumula des de dimecres passat 664,4 litres per metre quadrat. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, encara se n’acumularan més, ja que continua plovent. A Pinet i a Vilallonga també s’han superat els 100 litres, una xifra a què també ha arribat Torrevella.

Comparteix

Icona de pantalla completa