Diari La Veu del País Valencià
Escola homenatja els primers mestres valencianistes i demana una llei d’igualtat lingüística

Escola Valenciana va celebrar aquest dissabte a Albocàsser (l’Alt Maestrat) la seua XVI Nit amb el lliurament dels premis Intentant la llibertat. “Uns guardons molt emblemàtics, perquè ens donen l’oportunitat de fer valer la tasca que dia darrere dia fan persones i entitats per afavorir la salut de la nostra llengua”, asseguren des de l’entitat.

“Aquestes persones són peces clau per a la nostra arquitectura humana, són elements essencials per a la construcció del nostre país”, va relatar el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, durant el seu discurs en el lliurament, segons es recull en un comunicat de l’entitat.

En aquesta edició, Escola va retre homanatge als professors que en 1933 van celebrar la primera colònia valencianista a l’ermita de Sant Pau d’Albocàsser. Des del mateix lloc on aquests professors es van reunir, Badenes va assegurar que els mestres que van participar en aquella primera colònia coordinada per Carles Salvador van esdevindre el “germen” de l’actual escola valenciana.

El president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, va aprofitar per a tornar a demanar la derogació de la LOMCE. “És una llei antidemocràtica, classista, retrògrada, injusta, sectària, segrega l’alumnat, margina el valencià i, a més de no comptar amb el suport de les comunitats educatives, mercantilitza l’educació i la converteix en un negoci”, va manifestar Badenes.

“Per això, demanem al govern de Madrid un pacte educatiu amb el consens de les comunitats educatives que, a més de reclamar la llei d’igualtat lingüística que proposem, ha d’incloure la capacitació en valencià com a condició indispensable per treballar en la funció pública”, va explicar. El president d’Escola es va expressar en la mateixa línia que en l’entrevista concedida hores abans a Diari La Veu.

Durant el seu discurs, Badenes també va dedicar paraules d’estima cap als professionals de l’educació i cap als guardonats: “Tenim la sort d’estar envoltats de mestres sabudes i sabuts, de persones que ensenyen el valencià des del cor, que és l’única manera d’ensenyar a crear un món millor, ple de valors socials”.

Així, Badenes va afirmar que la Federació Coordinadora de Muixerangues és “una bona mostra de la vitalitat del valencià”, ja que les exhibicions plàstiques que ofereixen els grups són, “sobretot, cultura, tradició i patrimoni”. “Recrea la història dels valencians: l’esforç i la convicció per recuperar la saviesa popular. El treball conjunt, la germanor i la cooperació són clau per aconseguir la cohesió entre persones”, va destacar.

Comparteix

Icona de pantalla completa