Diari La Veu del País Valencià
Paisatges valencians seguint els passos de Fuster
Europa Press / València

L’any 1962, quan Joan Fuster va culminar l’aventura El País Valencià, va comptar amb la col·laboració del fotògraf Ramon Dimas. Cinquanta anys després, Joan Garí va seguir les mateixes rutes de Fuster en el llibre Viatge pel meu país (Edicions 3i4, 2012) i, en aquesta ocasió, va ser Joan Antoni Vicent qui va oferir la seua visió gràfica.

Les imatges es poden contemplar ara en la mostra que l’OCCC acollirà fins a l’11 de maig i que mostren un treball “minuciós”. Vicent és un fotògraf “que sap que el secret de la geometria es troba igual en els meandres del rostre d’un ancià que en les regularitats d’un paisatge sotmès al rigor de la seua mirada”, explica el mateix Joan Garí.

“Jo volia comprovar en què havia canviat aquest país després del periple de Fuster i Joan Antoni Vicent va certificar l’estat de la qüestió orquestrant una sèrie de meravelloses composicions en blanc i negre, que és el color de l’ànima de les coses, de la seua essència”, afig.

Trajectòries

Joan Antoni Vicent (Vilavella, Plana Baixa) és enginyer industrial, però ha dedicat tota la seua activitat professional a treballar com a informàtic per a l’IBM de Barcelona, ciutat on va residir fins al 2002. Fotògraf autodidacta i vocacional, ha exposat en el seu municipi natal, així com a Morella, Terrassa, Borriana, Castelló, Madrid, Barcelona i València.

Ha publicat diversos volums fotogràfics, entre ells València del Tramvia, imatges actuals de la València de finals dels anys 50 del segle passat, amb textos originals de la novel·la Tramvia a la Malvarrosa, del seu germà, l’escriptor Manuel Vicent.

En aquest cas, les fotografies es van exposar inicialment en l’IVAM i es van poder veure després a Orà i Alger i en les principals ciutats del Marroc. Actualment, una part d’aquesta col·lecció es mostra a Les Corts.

També va publicar Viatge pel meu país, origen de l’exposició, en el qual va il·lustrar el text de Joan Garí quan els dos revisitaren el territori seguint les passes de Joan Fuster i com a homenatge a l’escriptor de Sueca.

Per la seua banda, Joan Garí (Borriana, Plana Baixa, 1965) es va donar a conèixer amb el llibre ‘La conversa mural’, Premi Fundesco 1994, que abordava el fenomen del grafiti. En els últims anys ha conreat diferents gèneres literaris, des del dietari (Senyals de fum) a la novel·la, passant pel llibre de viatges. A més, col·labora com a periodista en diversos mitjans de comunicació.

Comparteix

Icona de pantalla completa