Diari La Veu del País Valencià
La pluja torrencial talla carreteres, suspén classes i inunda carrers a la Ribera i la Safor

Les pluges torrencials s’han centrat durant la nit de dijous a divendres, 16 de novembre, sobre la Ribera Alta i el nord de la comarca de la Safor, concretament, al terme de Tavernes de la Valldigna, on a primera hora d’aquest matí el riu Vaca es troba a punt de desbordar-se a causa de la quantitat d’aigua acumulada. L’Ajuntament ha demanat desplaçar els cotxes de la zona baixa del poble a l’alta. Així mateix, ha comunicat que la carretera CV-50 en direcció a Alzira i La Barraca està tallada a l’altura del Portixol. Pel que fa a la Ribera, s’han tallat carreteres i s’han suspés les classes a Algemesí.

A les 10.00h d’aquest matí de dijous, la llista de poblacions o centres sense classe eren: Albalat de la Ribera (la Ribera Baixa), Alberic (la Ribera Alta), l’Alcúdia (la Ribera Alta), Algemesí (la Ribera Alta), Alginet (la Ribera Alta), Almussafes (la Ribera Baixa), Alzira (la Ribera Alta), Benicull (la Ribera Baixa), Benifaió (la Ribera Alta), Benifairó de la Valldigna (la Safor), Carcaixent (la Ribera Alta), Carlet (la Ribera Alta), Guadassuar (la Ribera Alta), Real de Gandia (la Safor), Tavernes de la Valldigna (la Safor) i el CEIP La Pau d’Elx (el Baix Vinalopó). En total, 33.257 estudiants.

Les precipitacions durant aquesta nit de dijous a divendres han sigut d’intensitat torrencial a la zona d’Alzira, segons ha informat el servei d’Emergències de la Generalitat. Des de les 00.00 hores d’aquest divendres s’han acumulat 176,2 l/m2 amb la màxima intensitat entre les 02.00 i les 03.00, ja que en eixa hora s’han acumulat 102,8 l/m2. En les darreres 24 hores Alzira ha acumulat 481 litres per metre quadrat. A més, la pluja ha estat acompanyada d’una forta tempesta elèctrica.

També han sigut notables els 252 litres que s’han registrat a Benifairó de la Valldigna; els 221, a Tavernes de la Valldigna; els 157, a Xeraco –localitats totes de la Safor–, i els 187, a Algemesí (la Ribera Alta).

El Centre d’Emergències ha declarat el nivell taronja al litoral nord de la demarcació de Castelló mentre que a la de València s’ha qualificat d’Emergència situació 1 “extrem” a la comarca de la Ribera Alta, nivell roig al litoral sud i taronja a la zona interior de la demarcació per pluges. Per altra banda, a la demarcació d’Alacant s’ha indicat nivell taronja a la zona interior sud, segons el comunicat de les 5.30 hores d’aquest divendres.

En total, el 112 ha rebut 1.034 telefonades fins a les 08.15h que s’han traduït en 769 incidents: a la demarcació de València, 801 trucades i 587 incidents; a la d’Alacant, 182 trucades i 144 incidents, i a la de Castelló, 51 trucades i 38 incidents.

A Alzira, segons ha comunicat l’Ajuntament a primera hora d’aquest divendres, la situació “continua sent complicada” a causa de l’aigua, que no ha cessat de caure durant les últimes hores i “les previsions indiquen que continuarà plovent en les pròximes hores”. A la ciutat s’ha tallat la CV-505, la carretera en direcció a Albalat de la Ribera, un punt que la Direcció General de Trànsit ha decretat com a inundació nivell negre; també s’ha tallat des de la rotonda de les fulles a Alzira fins a la d’Algemesí “a causa del desbordament del barranc de la Murta”.

A la capital de la Ribera Alta s’han tallat la CV-50, a l’altura de la rotonda del bingo en direcció a Tavernes de la Valldigna; la carretera vella de Vilella, i se circula amb dificultat a la CV-41, entre Alzira i Carcaixent. Això no obstant, l’Ajuntament d’Alzira ha recordat que el pla d’emergències per inundacions possibilita l’ajuda a malalts i persones dependents que necessiten atenció. A Algemesí s’han tallat diversos accessos de la localitat, com ara els passos subterranis en direcció a Alginet.

Pel que fa al metro, les fortes pluges han obligat a interrompre la circulació entre Carlet i Alginet. Així, els usuaris han de realitzar transbord amb autobús entre aquestes dues localitats.

Els bombers rescaten una família a Alzira i una altra a Polinyà de Xúquer

Efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han hagut de rescatar aquest divendres una família amb un bebé de cinc mesos que no podia eixir del xalet en què es trobava a la zona de la Font de la Carrascosa, a Alzira, com a conseqüència de les pluges. Segons ha informat el Consorci, un cop els bombers els han aconseguit traure de l’habitatge, ja han pogut eixir ells pel seu propi peu.

A més, dues bombes forestals pesades han patit accidents mentre intervenien en serveis relacionats amb les precipitacions: una d’elles se n’ha eixit de la via i una altra ha bolcat en cedir el terreny, segons el Consorci. Durant el matí d’aquest divendres es desplaçarà fins al lloc dels fets una grua per a alçar tots dos vehicles sinistrats.

A Polinyà de Xúquer (la Ribera Baixa), la Guàrdia Civil ha rescatat una família atrapada per les inundacions. Es tractava d’una dona d’edat avançada amb dificultat per a caminar, un bebé d’un any i mig, la mare del menor i un altre adult.

La família ha demanat auxili perquè l’aigua estava a punt d’entrar al seu domicili i els era impossible eixir cap a un lloc segur, informa l’institut armat en un comunicat. Després de rebre l’avís, els agents s’han desplaçat fins a la zona per a traslladar la família fins a un lloc segur, ja que el nivell de l’aigua creixia amb rapidesa i temien per la seua integritat física. Les quatre persones atrapades han sigut finalment evacuades pels agents amb la col·laboració dels efectius de bombers del parc valencià d’Alzira.

Les pluges inunden un passadís d’urgències i l’aparcament de l’Hospital d’Alzira

L’aigua també ha inundat un passadís d’urgències i l’aparcament de l’Hospital de la Ribera, a Alzira. Fonts de Sanitat han indicat que les pluges han provocat l’aparició d’una sèrie de goteres en un corredor d’urgències, encara que la situació en aquestes dependències ha quedat ja restablida a mitjan matí.

Comparteix

Icona de pantalla completa