Diari La Veu del País Valencià
Paterna rehabilita la cova del rei Alfons XIII, un símbol de l’arquitectura i forma de vida de la ciutat

L’Ajuntament de Paterna (l’Horta Oest) ha acabat els treballs a la cova del rei Alfons XIII després de dos mesos fent tasques de rehabilitació de l’estructura i consolidació de l’interior d’aquest emblemàtic habitatge, “símbol de l’arquitectura i forma de vida típica paterneres”, ha destacat la regidora de Patrimoni, Eva Pérez.

Amb aquesta actuació, la ciutat recupera un bé protegit i catalogat de rellevància local després d’assegurar la seua estabilitat i permetre la durabilitat d’aquesta edificació típica integrada en el conjunt de les Coves del Palau, “que es trobava en un estat tan avançat de deterioració que impedia el seu accés i ús”, detalla el consistori en un comunicat.

Entre els treballs de reforma, que han suposat una inversió de 80.000 euros cofinançats per fons Feder a través del Pla Actua, s’ha reforçat l’interior de la cova amb nous elements verticals. També s’han reparat el revestiment i els murs i s’ha substituït la bigueta de la coberta per una altra de fusta laminada.

El resultat és una cova “molt més espaiosa, lluminosa i, sobretot, segura i accessible”, ha ressaltat la responsable de Patrimoni. La intenció de l’Ajuntament és que aquest nou espai adquirisca “molt ràpid” un ús social o cultural.

Dins d’aquesta “obstinació per recuperar i posar en valor el patrimoni”, la regidora ha recordat el descobriment del refugi, que inclou un passadís de 50 metres que l’uneix amb una altra de les coves properes, coneguda com la cova del Trinquet.

Comparteix

Icona de pantalla completa