Diari La Veu del País Valencià
Les Corts rebutgen les esmenes a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per a 2019

El ple dels Corts ha rebutjat, amb els vots del PSPV, Compromís i Podem, les esmenes a la totalitat al projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2019 presentades pel PPCV i Ciutadans, que han advertit que són uns comptes amb més de 2.600 milions d’ingressos “ficticis”, la qual cosa els fa “irreals”. Per la seua banda, el Botànic ha respost que es tracta d’una reivindicació “justa”.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha repassat davant els diputats les xifres que recullen els pressupostos “més ambiciosos i madurs” del Botànic, que “aprofundeixen en la labor de legislatura de millorar la vida de la gent”, de manera que donen un exemple en l’àmbit estatal que “l’acord plural és un model d’eficàcia i de solvència”.

Soler ha negat que es pugen els impostos i ha defensat la inclusió dels 1.325 milions per l’infrafinançament i per altres partides, com ara el finançament de la dependència o la compensació per l’assistència sanitària de ciutadans d’altres autonomies.

“Aquest és l’últim pressupost de Puig per als valencians”

El diputat del PPCV Rubén Ibáñez ha assegurat en la defensa de la seua esmena que el pressupost “reflecteix la prepotència i la bombolla electoral” en què es troba el Consell però ha agregat que “això s’acabarà. No hi haurà més pressupostos de Puig per als valencians; aquest és l’últim”. A més, ha acusat el Botànic de “mentir i enganyar” per a “traure rèdit” amb uns pressupostos “falsos”.

“Els ingressos són reals, estan documentats”

El socialista José Muñoz ha criticat les “mentides” del PPCV quan parla de la gestió del Consell i ha advertit que dir que són ficticis és “dir que les reivindicacions dels valencians són inventades”, quan els ingressos que es posen “són reals, estan documentats”.

També ha assenyalat que és “mentida” que els impostos pugen”, ja que 1,5 milions de valencians amb rendes més baixes pagaran menys, i ha aconsellat als ‘populars’ que “no continuen mentint” i que “persistir fins a la derrota final no és la millor estratègia”.

“Diners invertits en persones” que “consoliden el canvi iniciat en 2015”

La diputada de Compromís Mireia Mollà també ha criticat la “increïble falta de rigor” del PPCV quan usa xifres “falses completament” i els ha acusat de centrar-se en els ingressos perquè “no es parle de les coses importants” que preveuen els comptes. Són “diners invertits en les persones i no en ruïna i corrupció”, ha dit.

Per la seua banda, el diputat de Podem David Torres ha defensat que són els pressupostos que “consoliden el canvi iniciat en 2015” i “els que mereixen la gent, justos, que deixen arrere l’austeritat i no obliguen les persones a estrényer-se el cinturó fins a ofegar-se”. “Aquesta esmena és ideològica, buida d’arguments, injusta, made in PP”, ha dit, preguntant: “Pretenen que baixem el cap, ens agenollem i deixem de reclamar el que li correspon a la Comunitat?”.

“No volem un pressupost fake

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans Tony Woodward ha defensat l’esmena a la totalitat del seu grup retraient que, malgrat els seus intents per a conéixer “per endavant les línies pressupostàries com a mostra d’oposició constructiva”, sempre es queden “amb les bones paraules”.

A més, ha lamentat que es presente aquest pressupost com “el millor que mai ha tingut aquesta comunitat” i ha recordat que “el miracle dels pans i els peixos només se li pot atribuir a Jesucrist”. Segons ha dit, els ingressos de “dubtosa materialització” podrien arribar a 3.000 milions i ha assegurat que el País Valencià “patirà la intervenció del Ministeri d’Hisenda en 2019” amb uns comptes que “dispararan el deute a 50.000 milions d’euros”.

Per a Ciutadans, el Botànic “ha estirat el pressupost com un xiclet per a acontentar a tots i corre el risc de trencar-se”. “No volem un pressupost fake ple de promeses que no es poden complir. No volem haver de queixar-nos a partir de juny de l’herència rebuda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa