Diari La Veu del País Valencià
El bus de la llengua fa parada a València en el Dia de la Infància

El bus de la llengua, el vehicle per al foment del valencià ‘noliejat’ per la Direcció General de Política Lingüística, ha tornat a València per a participar en la jornada de celebració del Dia Internacional de la Infància. La jornada se celebra aquest diumenge, 18 de novembre, a la plaça del Patriarca i està organitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

El bus forma part d’una de les activitats lúdiques adreçades a infants i adolescents a fi de promocionar els drets de la infància. Així, es pot participar en els tallers del bus, que diàriament recorre tots els racons del territori valencià.

Hi ha dos monitors que s’encarreguen de realitzar aquestos tallers. A més, l’autobús també disposa de marxandatge de la campanya ‘Sempre teua. La teua llengua’, com ara samarretes i xapes que es reparteixen entre les persones que participen en els tallers.

Cinc tallers per a tots els públics

El valencià és bona llengua per a jugar i emportar-se premis. Aquest és el gran atractiu que ofereix l’autobús, que al seu interior guarda cinc jocs o tallers: Una de quatre, L’alfaruleta, A la moda, El conte volador i Paraules esteses. Una de quatre és un concurs per equips sobre geografia, literatura, cultura i llengua del nostre territori i està adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i al públic en general. Així, els concursants s’enfronten a preguntes com “Quin és el dolç típic de Xàtiva?”, “Quin és el gentilici de Morella?”, “De qui és el vers ‘No hi havia a València dos amants com nosaltres?”, “On està el Penyagolosa?”, “Quin és l’origen de les festes de la Magdalena?”, “Per què se celebren les fogueres d’Alacant?” o “Com i quan celebrem els valencians l’amor?”.

En L’alfaruleta, un altre concurs per equips, un dau determina una categoria i una ruleta alfabètica, una lletra. Els participants han de trobar, per exemple, noms d’animals que comencen per la lletra b. L’equip que done més respostes en menys temps serà el guanyador.

El tercer, A la moda, és un taller creatiu adreçat a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat “amb ànima de creadors, dissenyadors, dibuixants i que volen crear la seua pròpia moda”. El taller els dóna l’oportunitat de crear “un eslògan divertit i atractiu” per a animar la gent a comprar en valencià. Aquest missatge, que ha d’apel·lar “sentiments positius”, s’estampa en una samarreta o en una bossa de tela.

El conte volador és un taller creatiu d’escriptura adreçat també a l’alumnat d’ESO, batxillerat i universitat. A partir de l’inici d’un conte, s’ha de redactar la resta de la història, per equips. Per exemple, una vegada redactat el nus, es fa un avió amb el paper i es llança a un altre equip, que haurà d’acabar d’escriure la història ja encetada.

El cinqué taller és el més indicat per als xicotets de casa. Paraules esteses consisteix a retallar lletres i decorar-les. Després, amb aquestes lletres, es construeixen paraules “que apel·len a sentiments positius”. Finalment, amb aquestes paraules es construeixen frases que acaben sent esteses en un cordell.

Més de 100 pobles connectats per la llengua

El bus de la llengua va encendre el motor el passat 9 de març quan es va presentar aquesta campanya per a incentivar l’ús del valencià. L’endemà va fer parada a Castelló de la Plana, coincidint amb les festes de la Magdalena. Fins al moment, aquest vehicle ha recorregut més de 7.500 quilòmetres i ha visitat al voltant de 70 localitats, on han participat vora 170 centres educatius i més d’11.000 persones. En total són més de 500 hores les que ha estat obert al públic.

El viatge es pot seguir a la web del projecte (www.sempreteua.gva.es), on també hi figuren les pròximes parades del bus i un quadern de bitàcola. Des que va començar a rodar fins a març de 2019, un any després, el vehicle arribarà a 106 municipis.

La campanya ‘Sempre teua. La teua llengua’ té com a objectiu la promoció social del valencià i està fonamentada en els principis que inspiren la política lingüística de la Generalitat, que defensa la diversitat lingüística i la cohesió social com a valors bàsics per a l’assoliment de l’equitat lingüística. Tant en Twitter com en Facebook es pot consultar més informació sobre la campanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa