Diari La Veu del País Valencià
Personal sanitari exigeix un sistema igualitari d’accés als hospitals que passen a mans públiques

“O amb oposició o sense oposició però per a tots igual”. Sota aquesta idea es manifesta, aquest dijous, el personal sanitari interí o en l’atur –entre ells infermers, auxiliars i zeladors– a la plaça de l’Ajuntament de València per a reclamar al Consell que adopte una fórmula “justa i igualitària” d’accés als hospitals i centres d’atenció primària que en un futur passen a mans públiques, com és el cas de l’àrea de salut de Dénia. Aquestos treballadors reivindiquen, en definitiva, que el govern valencià no torne a repetir la fórmula que va emprar al centre hospitalari d’Alzira –revertit el passat mes d’abril–, segons la qual els quasi 1.600 treballadors que la gestora privada tenia contractats van ser assumits directament per la Conselleria de Sanitat sota la categoria de Personal a Extingir.

Aquesta fórmula, segons va explicar en el seu moment el Consell, permetia que l’hospital prestara els mateixos serveis l’1 d’abril que el 31 de març, data de finalització del contracte amb la concessionària. Per tant, l’actual plantilla ocuparà el seu lloc de treball, si vol, fins que es jubile. És a dir, es converteixen en ‘falsos funcionaris’, atés que tenen el treballl garantit tot i no haver superat cap procés selectiu. Serà quan abandonen la plaça quan aquest lloc de treball eixirà a convocatòria pública.

Aquesta situació ha generat malestar entre opositors i interins sanitaris per dues raons. La primera d’elles té a veure amb el fet que personal sanitari obtinga una plaça fixa en un hospital públic sense haver superat una oposició o procés de selecció públic i, per tant, amb la vulneració dels principis d’igualtat, mèrit i capacitació dels concursos públics, segons expliquen els organitzadors. I, la segona, vinculada a la primera, fa referència al fet que amb l’assumpció del personal contractat per part de l’empresa concessionària els opositors i interins veuen reduïdes les possibilitats de treballar en l’àrea de salut de la Ribera, ja que eixes places no eixiran a concurs fins a la jubilació. “Les oposicions a Sanitat es convoquen molt de tant en tant i les places són limitades. En les últimes hi havia 500 places per a un total de 26.000 aspirants”, denuncia una infermera interina de 54 anys a Diari La Veu.

Aquesta persona, una de les organitzadores de la manifestació, assegura que la seua lluita i la de la resta d’afectats “no és contra el personal” sinó contra la decisió presa pel Botànic, que ha suposat, en la seua opinió, el benefici d’uns en perjudici de la resta. A més, assenyala que el problema ve perquè, al seu parer, la Generalitat no va voler indemnitzar els actuals treballadors d’Alzira. “El que s’hauria d’haver fet era indemnitzar els treballadors i que aquestos hagueren passat a la borsa com la resta de professionals”, indica.

La voluntat dels afectats és continuar amb les reivindicacions. Així, pròximament es tornaran a concentrar però, en aquest cas, davant de la Conselleria de Sanitat. “Si la implicació dels afectats augmenta, continuarem endavant de manera conjunta. Si no, seguiré de manera personal posant-me en contacte amb advocats”.

La postura del Consell

El govern valencià s’ha vist acorralat per aquest assumpte no sols pels afectats sinó també pel Consell Jurídic Consultiu (CJC), qui ja els va advertir que els professionals dels centres privats que passen a mans públiques sols poden assolir la condició de fix sempre que superen un examen. La crítica de l’òrgan concretament feia referència a l’article que Igualtat ha impulsat en la Llei d’Acompanyament de 2019 en el qual estableix l’entrada automàtica a l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) dels empleats dels centres de diversitat funcional amb gestió privada que s’integraran en un futur en la xarxa pública.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va assegurar fa unes setmanes que en les properes reversions tindran en compte les recomanacions del CJC i que, de fet, el centre de diversitat funcional d’Albocàsser (l’Alt Maestrat) ja ha acordat que els treballadors actuals, tot i mantindre les seues places, hauran de passar en un futur un procés selectiu. Així mateix, Oltra no va aclarir quin serà el procediment que es durà a terme amb la plantilla de l’hospital de Dénia quan s’engege la reversió.

Comparteix

Icona de pantalla completa