Diari La Veu del País Valencià
Un total de 24 novel·les aspiren a guanyar el segon Premi Òmnium

Un total de 24 novel·les publicades en 2018 han sigut seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l’any. Es tracta de la segona edició del guardó més ben dotat econòmicament a una obra ja publicada: 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més per a promoció. Les obres han sigut seleccionades per un comité d’experts format per l’editor del digital Núvol, Bernat Puigtobella; el cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Vives, i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys (Edicions de 1984). El premi es lliurarà a finals de gener.

Concretament, les novel·les seleccionades són Les nimfes sota el sol (Adaia Edicions), de Josep M. Argemí; Les possessions (Anagrama), de Llúcia Ramis; Permagel (Club Editor), d’Eva Baltasar; Dins el riu, entre els joncs (Males Herbes), d’Antoni Munné-Jordà; Jo soc aquell que va matar Franco (Proa), de Joan-Lluís Lluís; Al mateix riu d’Heràclit (Proa), de Pep Coll; Els dics (L’Altra Editorial), d’Irene Solà; Mare de llet i mel (Edicions 62), de Najat El Hachmi; Aglutinació (Edicions 62), de Joan Jordi Miralles; El cel no és per a tothom (Anagrama), de Marta Rojals; En braços del pare (La Temerària), d’Àlvar Masllorens; Aprendre a parlar amb les plantes (Periscopi), de Marta Orriols; Els límits del Quim Porta (La Breu Edicions), de Josep Pedrals; Els llits dels altres (Amsterdam), d’Anna Punsoda; I, de sobte, el Paradís (Comanegra), de Núria Perpinyà; Sara i els silencis (Amsterdam), de Maria Escalas; Sobre la terra impura (Proa), de Melcior Comes; El risc més gran (Amsterdam), de Laura Pinyol; La memòria de l’oracle (Edicions de 1984), de Pere Joan Martorell; Contra els homes d’acció (Més llibres), de Marià Veloy; El paradís a les fosques (Bromera), de Vicent Usó; Secundaris (Comanegra), de Núria Cadenes; Els romanents (Empúries), de Víctor García Tur, i Calidoscopi informal (Ela Geminada), d’Albert Jané.

A partir d’aquesta llista d’obres, un jurat independent format per Maria Dasca Batalla, Roser Cabré Monné, Carme Gregori Soldevila, Xavier Pla Barbero i Oriol Izquierdo Llopis donarà a conéixer el 18 de desembre les tres obres finalistes.

Cuixart defensa la literatura com a element de cohesió

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 13 mesos, ha recordat que reitera el compromís amb “l’objectiu fundacional” que la literatura catalana puga viure en un “país normal malgrat la repressió”. “Estem convençuts que la llengua i la literatura catalana són l’element que cohesiona els Països Catalans”, ha afegit Cuixart.

El Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l’any va nàixer en 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com ara el Premi Goncourt francés i el Premi Booker anglés, i amb l’objectiu de posar en valor les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa