Diari La Veu del País Valencià
L’ONU alerta que el canvi climàtic portarà conflictes i pobresa

RedactaVeu / ACN / Brussel·les

L’estudi alerta que l’escalfament global comportarà que baixe la productivitat de les collites i, en conseqüència, que pugen els preus dels aliments. També pot provocar més inundacions i incendis, l’extinció d’espècies animals i la degradació d’alguns ecosistemes.

L’informe de l’ONU alerta fins i tot del risc que genere migracions humanes importants i alhora conflictes violents o guerres civils. Aquest informe, amb el nom ‘Canvi climàtic 2014: impacte, adaptació i vulnerabilitat’, és l’avaluació més exhaustiva que s’ha fet mai sobre les conseqüències a curt i mitjà termini de l’escalfament global.

En ell han treballat centenars de científics internacionals i responsables polítics de 70 països, i conclou que si no es fa res per reduir les emissions de CO2, les conseqüències seran “greus, generalitzades i potser irreversibles”.

A nivell global, si la temperatura augmenta més de dos graus, pot comportar problemes per cultivar blat de moro, arròs o blat, a més de sequeres i problemes importants per alguns ecosistemes. Segons l’estudi, la manca d’aigua i d’aliments podria generar migracions massives de persones que busquen terres fèrtils i menjar o de ciutadans que fugen de la costa per l’augment del nivell del mar. I els desplaçament massius, alerta l’ONU, poden comportar violència o fins i tot guerres civils en alguns països en desenvolupament.

En el cas d’Europa, l’estudi recomana que s’invertisca en tecnologies d’estalvi d’aigua i que es dediquen esforços a la gestió dels rius per contrarestar el descens del cabals dels aqüífers subterranis i l’augment de la demanda per ús industrial o domèstic. També alerta que les restriccions d’aigua es poden intensificar al sud d’Europa perquè augmenta l’evaporació natural.

Un altre risc per a Europa és que l’augment d’intensitat i de freqüència de les onades de calor afecte la salut dels ciutadans, la productivitat laboral i agrícola, la qualitat de l’aire i el risc d’incendis forestals. Finalment, l’ONU adverteix que la urbanització excessiva, l’augment del nivell del mar i l’erosió de la costa poden provocar inundacions.

Aquest és el segon de tres informes clau per les negociacions de futures cimeres polítiques internacionals sobre el canvi climàtic. El primer, que es va presentar al setembre, deixava clar que l’home és el principal responsable de l’escalfament global. L’últim informe es publicarà al mes d’abril.

Comparteix

Icona de pantalla completa