Diari La Veu del País Valencià
Vint-i-sis municipis de les comarques de les Marines i el Comtat estan afectats en la seua totalitat per ‘Xylella fastidiosa’

Vint-i-sis municipis de les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat estan afectats en el terme de forma íntegra i altres 34 parcialment per la plaga del bacteri Xylella fastidiosa, segons l’última actualització de la Conselleria d’Agricultura. El brot de la plaga es va declarar per resolucions del 6 de juliol, 25 de juliol, 31 d’agost, 20 d’octubre i 19 de desembre de 2017, i 12 de febrer, 14 de maig i 16 de juliol de 2018, segons publica aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La conselleria ha adoptat mesures fitosanitàries urgents d’eradicació i control per a evitar la propagació de Xylella fastidiosa i té convocades ajudes per a indemnitzar els propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la plaga.

El Laboratori Nacional de Referència de Bacteris Fitopatògens de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) ha confirmat el diagnòstic inicial realitzat pel laboratori de bacteriologia de la conselleria sobre determinades mostres d’ametlers i albercoquers.

Segons la resolució de la conselleria que publica aquest dilluns el DOGV, s’han declarat noves deteccions de Xylella fastidiosa sobre material vegetal de les espècies Helichrysum italicum, Phagnalon saxatile, Polygala myrtifolia, Prunus armeniaca i Prunus dulcis situades en les coordenades dels termes municipals íntegrament afectats.

Les mesures fitosanitàries d’eradicació i control que estableix la Unió Europea i que són d’obligat compliment consisteixen a realitzar tractaments insecticides contra els vectors de Xylella fastidiosa i contra les plantes que puguen albergar aquestos vectors en un radi, com a mínim, de 100 metres al voltant de cadascun dels vegetals declarats infectats. S’han de sotmetre a mostreig i anàlisi els vegetals especificats en un radi de 100 metres al voltant de cadascun dels vegetals infectats i arrancar i destruir in situ i en aquest radi al voltant del material declarat infectat.

Els termes municipals afectats són Alcalalí, Balones, Benasau, Beniardà, Benifato, Benigembla, Benimassot, Benissa, Bolulla, Callosa d’en Sarrià, Calp, el Castell de Guadalest, Benitatxell, Fageca, Famorca, Gata de Gorgos, la Nucia, Llíber, Murla, Parcent, Polop, Quatretondeta, Senija, Tàrbena, Teulada i Xaló.

Comparteix

Icona de pantalla completa