Diari La Veu del País Valencià
Puig no descarta del tot un avançament electoral: Mentre hi ha temps, existeix la possibilitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dilluns que no descarta “del tot” un possible avançament electoral al País Valencià i ha afirmat que “encara” quedaria temps per a poder-lo fer, encara que en aquestos moments considera que “l’estabilitat” és “més rellevant” que la singularitat d’uns comicis propis.

Puig s’ha expressat en aquestos termes en una entrevista en Onda Cero, recollida per Europa Press, després de l’acte del passat dissabte del Comité Federal del PSOE en el qual el també secretari general del PSPV va ser proclamat candidat a la Generalitat.

Preguntat per si després d’aquesta proclamació la possibilitat d’avançar eleccions queda descartada del tot, el president ha subratllat que “del tot, mai”, ja que mentre existisca eixa possibilitat, “està oberta” la via d’un avançament. No obstant això, ha precisat que “a l’hora de decidir sobre quin és l’atribut fonamental més oportú per a la societat valenciana, sembla que l’estabilitat és més rellevant que la singularitat”.

Així, ha recalcat que, igual que Andalusia, Catalunya, Galícia o País Basc, el País Valencià té aquesta possibilitat que no s’ha exercit encara, però “més prompte que tard és una qüestió positiva perquè els ciutadans realment tinguen una dimensió del que significa la realitat autonòmica”. “En aquestos moments estàvem en el debat teòric però temps encara n’hi ha”, ha subratllat Puig.

Resultat electoral

D’altra banda, interpel·lat per si la seua aspiració per a la pròxima legislatura és governar en solitari, Puig ha indicat que, quan un concorre a les eleccions “vol tindre el major suport possible, però cal ser conscients que el futur a Espanya a curt i mitjà termini és governar des de la diversitat”. I al seu parer, qui no sàpia gestionar eixa diversitat “no podrà governar”.

I quant a si es planteja la possibilitat de canviar de socis de govern, ha manifestat que això és una cosa que decidiran els ciutadans perquè “això no es pot precuinar”. “Són els ciutadans els qui decidiran la composició del govern”, ha defensat, i ha afegit que el País Valencià “necessita un canvi en profunditat i això és el que s’ha produït” en passar del “paradigma de la corrupció” a una autonomia solidària que ha sabut interpretar el moment polític.

Puig, preguntat per les diferències entre l’actual govern del Botànic i un del PSPV en solitari, ha afegit que és “evident” que com més suport té una formació més pot implementar el seu programa electoral. No obstant això, ha manifestat que s’ha sentit “molt còmode” amb aquest govern, encara que reconeix l’existència de “matisos” que ha rebutjat “evidenciar” perquè “no estem en època tan preelectoral”.

En qüestió de finançament autonòmic, Puig ha negat ser ara “menys bel·ligerant” amb la reclamació del nou sistema a Pedro Sánchez que anteriorment amb Mariano Rajoy. “Amb Rajoy vaig intentar en tot moment que es desbloquejara una situació que permet la desigualtat” i ha negat que es tracte “d’un problema d’esoterismes” sinó que té a veure amb “l’equitat entre espanyols”.

Comparteix

Icona de pantalla completa