Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol i el PP pacten que el conservador Manuel Marchena presidisca el CGPJ

El govern espanyol i el PP han pactat que Manuel Marchena siga el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes que esgota mandat el pròxim mes de desembre. L’executiu de Pedro Sánchez ha acceptat situar un conservador com a president a canvi que hi haja una majoria de vocals progressista: 11 proposats pel PSOE (previsiblement un per Podem) i 9, pel PP.

Fonts de la Moncloa confirmen l’acord i remarquen que suposa una “renovació” per a una justícia que “necessita normalitat institucional i credibilitat”, especialment després de la polèmica sobre l’impost de les hipoteques.

Marchena és actualment el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem i era qui havia de liderar el judici del procés, que arrancarà en el mes de gener. L’elecció com a president l’apartaria de la presidència del tribunal.

“Una evidència que el sistema està obsolet”

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat aquest dilluns de “vergonyós” l’acord entre el PSOE i el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial. “Que en ple segle XXI es negocien els jutges a dit a Ferraz i Génova em sembla una vergonya”, ha afirmat Rivera, que ha apuntat que aquest repartiment “de cromos” és “una evidència que aquest sistema està obsolet”.

Segons el líder de Ciutadans, aquesta renovació es produeix, a més, en un moment “important” per la fase final del procés contra els líders independentistes i després del “fracàs” i “l’espectacle” de les hipoteques. “Si volem recuperar la credibilitat del poder judicial, això és just el contrari del que calia fer”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa