Diari La Veu del País Valencià
Carles Peris agafa el relleu de Ramon Mampel al capdavant de la Unió de Llauradors i Ramaders

Nou persones –una dona i huit homes– optaven aquest diumenge a ser triats secretari o secretària general de la Unió de Llauradors i Ramaders en una elecció amb la qual s’ha tancat el XIV Congrés de l’organització agrària.

Després de huit anys de mandat, Ramón Mampel ha deixat d’estar al capdavant de la Unió. Ara és Carles Peris qui agafa el relleu. A banda de Peris, productor de cítrics de la Plana Baixa, els altres huit candidats eren Isabel Navarro, de la Plana d’Utiel-Requena; Juan Miguel Montaner, del Baix Segura; Eduard Martí, de la Ribera Alta; Luis Javier Navarro, també d’Utiel-Requena; Paco Benavent, de la Vall d’Albaida; Fernando Durà, de la Ribera Baixa; Juan Francisco Vidal, de la Plana Alta, i Francisco Rubio, del Vinalopó. Totes les candidatures optaven a la Secretaria General i a formar part de la nova Comissió Executiva de la Unió. Segons informen des de la Unió, es tracta “d’una Comissió Executiva molt renovada” en què només repeteixen dues persones i “amb una mitjana d’edat de 47 anys”. De fet, Peris en té 41. Això, “en el context d’una població agrària molt envellida”, destaca la Unió en un comunicat.

“La Unió som futur”

El Congrés, que s’ha celebrat a Alboraia amb la participació de vora 200 persones delegades en representació de totes les comarques i sectors, va començar aquest dissabte. En eixa primera jornada es va aprovar, sense cap vot en contra, l’Informe General de la Comissió Executiva i la Ponència de Política Agrària.

L’informe realitza una valoració “positiva” dels quatre anys transcorreguts des de l’anterior Congrés després de considerar que l’organització és “apreciada, valorada i respectada pel sector agrari, institucions, partits polítics, mitjans de comunicació i conjunt de la societat”. No obstant això, també realitza una autocrítica “per a ser més eficaç en la defensa de les nombroses reivindicacions pendents” i sobre “la necessitat d’orientar amb més velocitat l’organització a la cerca de solucions”. En aquest sentit, s’ha optat a “donar solucions als problemes i reptes que planteja el futur dels agricultors i ramaders professionals”. D’ací ix el d’ací el lema del Congrés: ‘Solucions a una agricultura i ramaderia de futur #LaUnióSomFutur’.

La Ponència de Política Agrària, també aprovada, és una sèrie de propostes “realistes i necessàries” a curt i llarg termini amb la finalitat que les diverses administracions complisquen amb els objectius i mandats arreplegats en el Tractat Fundacional de la Unió Europea, la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de protegir i fomentar un sector agrari valencià competitiu i les persones que professionalment es dediquen a l’agricultura i ramaderia.

Abans d’aquestes votacions, es va celebrar l’acte d’inauguració, amb la participació de l’encara secretari general de la Unió, Ramón Mampel; l’alcalde d’Alboraia, Miguel Chavarría; el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio.

Pel que fa a la cloenda del congrés, ha estat a càrrec de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.

Comparteix

Icona de pantalla completa