La plaça de l'Ajuntament de València "canvia pel clima" aquest diumenge

L'espai acull una jornada contra el canvi climàtic i a favor de la transició energètica amb actuacions musicals, demostracions de cuina, jocs, ponències i tallers
/ València
10 novembre 2018 01:00h
La iniciativa està promoguda per la Regidoria d\'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l\'Ajuntament de València en col·laboració amb les fundacions Las Naves i València Clima i Energia.

La plaça de l'Ajuntament de València acull aquest diumenge un acte lúdic i divulgatiu contra el canvi climàtic i a favor de la transició energètica. En 'La plaça canvia pel clima' es donen la mà actuacions de música, demostracions de cuina, joguets amb energia solar, ponències i tallers sobre l'ús eficient de l'aigua i la reducció de residus urbans. En total, vora 40 propostes diferents. Aquesta iniciativa està promoguda per la Regidoria d'Energies Renovables i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de València en col·laboració amb les fundacions Las Naves i València Clima i Energia, que han programat activitats de tota mena a la ciutat durant l'últim mes.

El regidor d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo, ha explicat que és una jornada dedicada "a un públic familiar" i en la qual s'ha tractat de donar espai "a totes aquelles persones que estan fent un esforç en la lluita contra el canvi climàtic i en la promoció d'un nou model energètic més net i sostenible, tant iniciatives que parteixen de la ciutadania com de les empreses, l'administració o la universitat". El director gerent de la fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, ha destacat que s'està treballant "en iniciatives com aquesta per a la transformació de València en un model de ciutat referent en la lluita contra el canvi climàtic".

Jaramillo ha puntualitzat que la iniciativa 'València canvia pel clima', que porta en marxa des del passat 15 d'octubre, "no és el final de la lluita contra el canvi climàtic sinó tot el contrari: és l'arrencada d'una gran sinergia entre ciutadans, administració, pimes i sector acadèmic en la cerca de solucions que contribuïsquen a un futur més net i sostenible per a la nostra ciutat i per al planeta". En aquest sentit, el cap de servei de la Regidoria d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Nacho Lacomba, ha recordat que "som els ciutadans els qui hem de portar endavant la transició energètica que requereix la situació ambiental actual".

L'economia circular, el denominador comú

Les múltiples propostes que es donen a conéixer en 'La plaça canvia pel clima' tenen el denominador comú del que es denomina economia circular o economia solidària i sostenible. En aquesta línia, un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de València presenta els seus avanços per a l'habitatge del futur, una barraca climàticament eficient. Una altra de les iniciatives, també en l'àmbit de la construcció, promou les cobertes verdes i mòduls per a la captació de l'aigua pluvial i el drenatge urbà sostenible.

En el terreny alimentari està prevista la presència d'una paradeta d'orxata ecològica i la presentació de begudes artesanes servides en envasos compostables. D'altra banda, hi haurà una ponència a càrrec de responsables de Mercavalència, que exposaran els avanços en aquest terreny del gran mercat de proveïment de la ciutat. Els assistents també podran gaudir d'una gran xocolatada vora les 10.30h, elaborada amb una cuina solar, la mateixa que a partir de les 13.00h oferirà al públic fideuà de fideu fi, arròs amb timó i tapes solars.

Una altra de les activitats programades és una demostració de cotxes i vaixells de joguet moguts amb la llum del sol projectada mitjançant espills cap a les plaques solars que els xicotets vehicles porten incorporades.

next