Diari La Veu del País Valencià
València gastarà 363.600 euros per a desembossar un col·lector obstruït per tovalloletes higièniques

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València ha aprovat, per 363.600 euros, l’adjudicació del projecte d’adequació d’accessos en una de les seccions del tram III del Col·lector Nord per a facilitar l’extracció de residus, majoritàriament, tovalloletes higièniques, que l’obstrueixen. Actualment ja s’ha finalitzat la intervenció en 1.500 metres lineals i 9.000 metres quadrats.

En maig de 2017, l’Ajuntament va detectar un problema d’obstrucció del col·lector nord i van arrancar els treballs perquè la maquinària poguera accedir a aquest canal subterrani i començar així les tasques d’extracció dels sediments que el taponen, entre ells gran quantitat de tovalloletes higièniques. Des de llavors, s’han retirat 4.000 tones de residus, ha informat el consistori en un comunicat. Actualment, s’actua en els trams I i III. El primer discorre per l’avinguda Professor López Piñero i té una longitud de 950 metres i dues seccions: la d’aigües pluvials, que està completament neta, i una altra d’aigües residuals, en la qual estan intervenint dos equips.

En concret, en el tram I s’han desembossat 1.400 metres dels 1.900 que conformen el doble conducte, la qual cosa suposa un 73%, ha explicat l’edil responsable del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià. En canvi, en el tram III s’han desembossat 600 metres d’un total de 5.000, la qual cosa suposa el 12%. El tercer tram del col·lector transporta aigües residuals a través d’un doble conducte circular de més de dos metres de diàmetre, que es troba pràcticament ple i impedeix transitar, la qual cosa impossibilita la seua neteja. Per aquest motiu, la Junta de Govern Local ha aprovat aquest divendres l’adjudicació del projecte d’adequació d’accessos a aquest tram amb l’objectiu de “facilitar l’entrada dels mitjans de desobstrucció a totes les parts d’aquesta zona en els seus 1.000 primers metres”.

Saneamiento Valencia Unión Temporal de Empresas, adjudicatària del contracte de gestió del servei de neteja i conservació del sistema municipal de sanejament, executarà les obres en un termini de sis mesos.

L’edil responsable ha recordat que “s’han realitzat gran quantitat i varietat de treballs previs”, entre ells la neteja dels col·lectors d’aigües pluvials en els trams I i II, que suposen 1.500 metres lineals i uns 9.000 metres quadrats.

Sistema de desobstrucció

El sistema emprat per a la desobstrucció del col·lector consisteix en la introducció d’un cable al qual se li acoblen ‘estris’ per a arrossegar els sediments fins a l’accés i, seguidament, una maquinària dotada de diferents tipus de culleres extrauen els residus. En el cas del tram I, com que no és accessible des de l’exterior, els residus són transportats interiorment amb vagonetes autopropulsades i l’arrossegament del cable i dels ‘estris’ es realitza amb un parell de motors elèctrics.

Encara que els residus extrets tenen una composició heterogènia, abunden les tovalloletes higièniques. Com que són pesades, “resulten més difícils d’arrossegar per les aigües circulants i provoquen la retenció d’altres elements, la qual cosa suposa un creixement exponencial dels sediments en el col·lector i el seu rebliment”, ha subratllat Sarrià.

L’edil ha afirmat que aquest fet “disminueix dràsticament la capacitat del col·lector nord d’evacuar les aigües i genera el col·lapse quan s’incrementen els cabals, per exemple, a causa de les pluges”. El col·lector dóna servei a més de 450.000 habitants, quasi el 60% de la població de València, i abasta al voltant de 2.800 hectàrees.

Comparteix

Icona de pantalla completa