Diari La Veu del País Valencià
Viyuela, Torrent i Piera veuen inquisitorials els motius de la cancel·lació de l’obra de Dani Mateo

El poeta Josep Piera, l’actor Pepe Viyuela, el músic Vicent Torrent i el pintor Artur Heras han trencat una llança a favor de l’humorista Dani Mateo després de la cancel·lació de la seua obra al Teatre Olympia per les amenaces del partit ultra España 2000 i han lamentat que “estem entrant en una època inquisitorial”.

Així ho han manifestat aquest divendres els artistes, que han acudit a recollir els seus premis Pont del Mediterrani de Mostra Viva, preguntats per la cancel·lació de l’espectacle de Mateo –que finalment acollirà el Palau de la Música de València– per les amenaces de la ultradreta rebudes pel teatre arran d’un gag en el qual el còmic simulava mocar-se amb la bandera espanyola.

“Si hi ha un acudit que no t’agrada, senzillament, no rigues però no pretengues reprimir-lo, ni atacar i cremar a la plaça pública qui s’expressa. Recorda a èpoques molt fosques de la nostra història com la Inquisició”, ha afirmat Viyuela.

Per la seua banda, Josep Piera ha denunciat que “s’han tornat bojos aquestos romans, com diria Astèrix”. “Hi ha una paranoia excessiva més en un sentit que en un altre. Hi ha gent molt sensible i agressiva, encara que siguen contradictoris”, que “en altres coses” mostra “mànega ampla”, ha destacat. “Jo sempre sóc, com a poeta, molt respectuós amb els símbols i sé la importància cultural i cívica que tenen els símbols, però quan convé els menyspreen els uns i els altres. És evident que estem entrant en una època inquisitorial, de persecució, i que queda molt clar qui mana”, ha asseverat.

Pepe Viyuela: “Defensem la llibertat de ser”

L’humorista Pepe Viyuela creu que “hi ha una dialèctica permanent de lluita entre unes forces conservadores i, d’altra banda, els que defensem la llibertat no solament d’expressió sinó de ser”, ha dit l’actor durant la cerimònia celebrada aquest divendres al Centre del Carme.

Al seu judici, la polèmica que ha suscitat el gag de Dani Mateo i la cancel·lació de la seua obra a l’Olympia és “un episodi més d’aquest enfrontament i d’aquesta dialèctica permanent”, que “probablement no s’acaba mai”. L’actor ha remarcat: “Ells estan en el seu dret d’ofendre’s i nosaltres també tenim dret a expressar-nos”. Per a Viyuela, “si quan un s’expressa molesta, moltes vegades potser cal demanar perdó”. “Però, en aquest cas, jo crec que no”, ha subratllat.

Artur Heras ha qualificat “d’estupidesa” les reaccions suscitades pel número de Dani Mateo. / MOSTRA VIVA

“Si hi ha un acudit que no t’agrada, senzillament, no rigues, no pretengues reprimir-lo, ni atacar, perseguir i d’alguna manera cremar a la plaça pública qui s’expressa. A mi em recorda a èpoques molt fosques de la nostra història, com la Inquisició”, ha recalcat. A més, ha assenyalat que els que es dediquen “a l’humor i a manifestacions artístiques” han de “continuar molestant aquells que mereixen ser molestats”. “Precisament, perquè pel fet que ells es molesten, no hem de callar, sinó tot el contrari. Ha de fer-nos expressar-nos i cridar encara més alt”, ha agregat. “Tenim dret a expressar-nos de la manera que vulguem. I bo, una llança trencada a favor de Dani Mateo i, en el meu cas, una reprovació a aquells que pretenen impedir que ell s’expresse com vulga”, ha resolt.

Vicent Torrent: “Hi ha una extrema dreta molt agressiva”

Per la seua part, Vicent Torrent ha titllat de “lamentable” que “a València passen aquestes coses”. En la seua opinió, “hi ha una extrema dreta molt agressiva” i “totes les seues raons són alçar el garrot”. “Em sembla una indignitat, el cas de Dani Mateo és un més de violència per part de l’extrema dreta i crec que tothom tenim dret a expressar el nostres sentiments, fins i tot respecte a Espanya, la seua bandera o el que siga”, ha indicat.

De la mateixa manera, Artur Heras ha explicat que va veure el programa de El Intermedio en el qual es va emetre el polèmic gag i ha lamentat que “aquesta societat està cada vegada més en mans dels intransigents”. Ha denunciat també “una radicalització de la dreta més casposa i més cavernícola”, que “està manifestant-se a tota hora”.

“Cal transgredir”

En aquesta línia, Heras ha qualificat “d’estupidesa” les reaccions suscitades pel número de Dani Mateo i ha alertat que les “mesures repressores” són un fenomen “molt simptomàtic d’un estat, d’una societat molt poc assentada i molt disposada a aquest tipus d’atacs”. Per a l’artista, “es tracta d’una falta no solament de llibertat d’expressió sinó d’acceptació de l’altre, del contrari”.

“Quant a la incorrecció dels humoristes, cal transgredir; si ara mateix repassàrem infinitat d’actuacions artístiques de fa dues o tres dècades, per no parlar d’un segle, serien inconcebibles en aquest moment, perquè hi ha una uniformitat quant als criteris i una manera de filtrar les coses”, ha postil·lat. “Hi ha és un continuisme d’una política molt de dretes en un país en aquest sentit molt involucionista”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa