Diari La Veu del País Valencià
La pressió d’organitzacions feministes aconsegueix que se suspenga una jornada comercial sobre ventres de lloguer a València

L’empresa americana Circle Surrogacy ha cancel·lat la jornada comercial sobre ventres de lloguer que tenia previst celebrar aquest dissabte a l’Hotel Sercotel Sorolla Palace de València davant “l’enrenou” per l’oposició de quasi un centenar d’organitzacions del moviment feminista i associacions de diferents àmbits, segons han confirmat a Europa Press fonts de l’hotel.

Les organitzacions van reclamar aquest dijous a la direcció de l’hotel la cancel·lació de la jornada sobre ventres de lloguer, ja que ho consideraven “un esdeveniment informatiu de captació de clients per a una activitat considerada una violació de drets humans i prohibida per la legislació espanyola”.

Després de no rebre resposta per part de l’establiment, les organitzacions havien convocat, aquest dissabte a les 12.00h, una concentració davant de l’Hotel Sorolla Palace, que continua en marxa malgrat la cancel·lació de la jornada perquè ha sigut “tot molt estrany”, segons han apuntat.

“Ahir [per dijous] vam deixar clara la nostra postura”, han dit les convocants, i han afegit que “estem felices que vegen que no poden fer aquest tipus de comerç ací. L’acció que realitzarem és de visibilització de repulsa”, han remarcat.

La concentració de les organitzacions feministes, que comptarà amb una performance i la lectura d’un manifest, seguirà tenint lloc a l’Hotel Sorolla Palace perquè és el lloc que tenen autoritzat. Les convocants han advertit que serveix com a “avís” a les empreses que realitzen aquest tipus de comerç: “Les feministes estarem darrere”, han asseverat.

“El que l’empresa de contractació de ventres de lloguer denomina eufemísticament ‘maternitat subrogada’ és en realitat explotació reproductiva de les dones, afavorida per empreses que mercantilitzen el cos i la vida de les dones i de les persones nascudes de les gestacions induïdes per a uns altres”, han denunciat.

A parer seu, aquesta pràctica suposa “una expressió més de l’aliança entre el patriarcat i el capitalisme fent ús de la capacitat reproductiva de les dones per a l’obtenció de benefici”. “El lícit desig de paternitat mai no pot substituir o violar els drets que assisteixen les dones i les persones menors”, han reivindicat, i han afegit que “aquest desig de ser pares-mares no genera dret a tindre fills o filles per qualsevol mitjà”.

En la mateixa línia, han denunciat que les empreses de la “mal anomenada subrogació” gestionen i promocionen una activitat que suposa “la producció i la mercantilització de persones amb l’objecte d’obtindre beneficis per això”. Una pràctica, en la seua opinió, “del tot il·lícita i sense ètica a la qual ens oposem absolutament i rotundament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa