Un estudi de la Universitat de València investiga les causes de la baixa ocupació dels músics i la fugida de talents

La recerca que encapçalarà el professor d'Economia Aplicada de la UV facilitarà a la FSMCV directrius en termes de formació i contractació per a traslladar-les a les societats musicals
/ València
9 novembre 2018 01:00h

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València (UV) col·laboraran per a fomentar l'ocupabilitat dels músics valencians. Així ho han anunciat aquest divendres, en el marc de la fira valenciana de la música Trovam que se celebra a Castelló de la Plana, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, i el professor titular d'Economia Aplicada i Director d'Estratègies en Turisme i Oci de la Universitat de València, José María Nácher, qui serà el responsable de liderar un treball de recerca sobre la possibilitat de fer de la música part rellevant d'un nou model productiu més orientat cap a les indústries creatives i culturals.

Des de la FSMCV s'ha destacat que mentre que les Societats Musicals aporten valor a la societat i contribueixen anualment amb 40 milions d'euros al PIB al País Valencià, els músics professionals pateixen actualment una situació de precarietat laboral i és necessari solucionar-lo, ha assenyalat Rodríguez. "La realitat professional dels músics de les tres províncies reflecteix que la Comunitat Valenciana és la principal exportadora de músics professionals però un percentatge molt baix pot viure de la música i això genera una important fugida de talents".

"Són molts els músics que generem any rere any, que finalitzen les seues carreres i estudis professionals i les eixides habituals de professorat i interpretació estan cada vegada més limitades. En aquest context, és necessari obrir la mirada per a detectar tots aquells llocs on els músics poden ser necessaris i on poden ocupar llocs de treball", ha destacat Pedro Rodríguez. "L'ocupabilitat dels músics és un dels principals objectius de la FSMCV per als pròxims anys i així es va presentar en la 50a Assemblea General celebrada en el Palau de Congressos de València el passat 6 d'octubre. De fet, és un dels 8 reptes que la nova junta directiva de la federació es va plantejar aconseguir en la present legislatura. Després de la signatura d'aquest conveni, es preveu tindre ja els primers resultats al final del present curs lectiu", ha continuat Pedro Rodríguez.

El president de la federació ha ressaltat que el paper de la FSMCV és fonamental per a aprofitar el potencial dels músics i donar-li una dimensió laboral i professional a la música. "És el moment de contemplar la música com a jaciment d'ocupació, emprenedors i de noves empreses", ha apuntat Rodríguez. En aquest sentit, la FSMCV considera que l'estudi de la Universitat de València serà clau, ja que definirà el paper que ha de desenvolupar la FSMCV i quines accions de formació, informació o contractació s'han dur a terme per a trobar solucions a la situació de l'ocupabilitat dels músics.

"A la Universitat de València portem una dècada treballant en la dinamització i en la formació empresarial en l'àmbit de la música. Amb una perspectiva economicoempresarial, la música és en la Unió Europea un jaciment clar d'ús de noves empreses i emprenedoria. En aquest moment, sembla que la societat espanyola ja està prou madura com per a entendre aquest missatge. I des de la Universitat de València no podem ignorar el fet que la FSMCV és un dels actors socioculturals més importants de la Unió Europea per la seua magnitud en termes absoluts i també en termes relatius", ha afirmat José María Nácher.

"En el món de la música existeixen moltes possibilitats que explorarem per a concretar-les entorn d'una sèrie d'estratègies que desenvoluparem conjuntament amb la FSMCV i amb tots els actors públics i privats que ho estimen oportú amb l'objectiu de generar ocupació, noves emprenedories i buscar aquells buits de mercat que en aquestos moments puguen ser rellevants a nivell internacional, nacional i en la Comunitat Valenciana", ha explicat Nácher.

El conveni de col·laboració amb la Universitat de València es concretarà en diverses línies i programes específics emmarcats en els àmbits de la formació i la sensibilització, d'una banda, i en la producció, d'una altra. Aquesta última estarà destinada a la connexió amb nous públics i a la generació de noves ocupacions i fonts d'ingressos.

next