Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme rebrà 9 milions en 2019 per a continuar guanyant mercat

L’economia social s’ha consolidat com a ferm pilar de l’economia i la societat valenciana. Amb un total de 34.838 empreses i entitats distribuïdes per tot el territori, genera 172.438 ocupacions directes i un volum de facturació i ingressos de quasi 13.000 milions d’euros. Aquest model econòmic contribueix de forma directa amb el 8,7% de l’ocupació i és decisiu per al manteniment de més de 230.000 ocupacions. L’any 2016 l’economia social donava feina a l’11,6% de tota la població ocupada.

Dins de l’economia social, el que té més pes és el cooperativisme. Aquest model empresarial agrupa 2.359 empreses que facturen 6,5 milions d’euros a l’any i donen feina a 59.153 persones, el 3% de l’ocupació total al País Valencià. La xifra augmenta a 81.235 persones si es té en compte l’ocupació indirecta que genera el cooperativisme.

A més, el País Valencià lidera la creació de cooperatives el primer semestre de 2018. L’any passat, el territori valencià ja va tancar com l’autonomia que més cooperatives havia creat. De fet, la creació de cooperatives al territori valencià és una tendència a l’alça; especialment, pel que fa a les cooperatives de treball associat, ja que en 2017 es van crear 161, un 9,5% més que en l’exercici anterior

Així s’extrau del ‘Llibre Blanc del Cooperativisme i l’Economia Social de la Comunitat Valenciana’, presentat el passat 17 d’octubre i que recull tota la informació actualitzada sobre economia social al territori valencià. Durant la presentació del ‘Llibre Blanc’, tant els catedràtics presents com el conseller d’Economia, Rafa Climent, i el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, van posar de manifest l’arrelament del cooperativisme al País Valencià, especialment l’agrari, i van destacar, com també ho fa el llibre, l’important impacte socioeconòmic que generen.

És per això que any rere any, des de 2015, el pressupost destinat al foment del cooperativisme és cada vegada superior. A més, el sector compta amb el suport del Consell a través del pla bianual ‘Fent Cooperatives’ i d’altres línies d’ajudes econòmiques que s’aproven en els diferents plens del Consell. De fet, aquest divendres, la Generalitat va autoritzar tres convenis, dotats de 375.000 euros en total, per a fomentar el cooperativisme.

Marc normatiu en favor del cooperativisme

Una mostra de la importància que l’economia social i el cooperativisme tenen al País Valencià és que, fins i tot, es promou des de l’Estatut d’Autonomia. El text, en l’article 80.4, assenyala que “la Generalitat promourà formes de participació dels treballadors en la propietat dels mitjans de producció i fomentarà la participació en les empreses i la creació de societats cooperatives i altres figures jurídiques d’economia social”. A més, l’any 2017 el Consell va aprovar el Pla Bienal de suport i foment del cooperativimse ‘Fent Cooperatives’, dotat de 6,5 milions d’euros.

El pla, que estarà vigent els anys 2018 i 2019, té com a objectiu principal donar suport a la creació de noves empreses de l’economia social i consolidar les ja existents al País Valencià. El pla va ser molt celebrat pel sector i enceta una nova etapa en les relacions entre el món del cooperativisme i el Consell, segons van reconéixer el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Economia, Rafa Climent, el dia de la presentació del pla.

De fet, fins i tot institucions europees com el Parlament Europeu i el Comité Econòmic i Social Europeu han reconegut el paper de l’economia social per la seua tasca en favor de la cohesió social i el desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu.

8,9 milions als pressupostos

A més del pla ‘Fem Cooperatives’, la Generalitat dota de pressupost cada any diverses partides recollides en el programa ‘Promoció d’emprenedors, cooperativisme i economia social’, que enguany comptarà amb un 12% més de pressupost. L’evolució d’aquest programa des de 2008 fins a 2017 ha sigut negativa en termes generals, ja que, en total, el pressupost destinat a l’economia social s’ha reduït un 46,88%.

Tot i això, tal com recull el ‘Llibre Blanc del Cooperativisme’, l’any 2015 –coincidint amb el canvi de govern– va haver un punt d’inflexió. Des d’eixe any, s’aprecia un increment dels fons destinats a l’economia social i el seu pressupost es va incrementar un 62,32% entre 2015 i 2017. En els pressupostos de 2019, l’increment s’ha consolidat i la conselleria d’Economia Sostenible i Sectors Productius destinarà 8.929.090 euros al foment de l’emprenedoria i el cooperativisme. Això suposa un increment del 12% respecte al pressupost de 2018.

A més, el Consell ha signat diversos convenis per a treballar conjuntament amb el cooperativisme. De fet, només el passat divendres la Generalitat va signar 3 convenis per valor de 375.000 euros. El conveni amb més pressupost, 250.000 euros, s’ha signat amb la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana per a col·laborar en les despeses corrents i de funcionament de l’entitat representativa de les cooperatives valencianes i finançar accions de promoció, foment i difusió del cooperativisme.

En la mateixa línia, també es va aprovar un conveni amb la Federació Valenciana d’Empreses d’Economia Social –Federació de Societats Laborals del País Valencià–, dotat amb 100.000 euros. Finalment també s’ha beneficiat del mateix conveni la Federació de Cooperatives de Serveis i Transports però, en aquest cas, la dotació econòmica és de 50.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa