Diari La Veu del País Valencià
Intersindical denuncia a Brussel·les la situació lingüística al País Valencià
RedactaVeu / València

Intersindical Valenciana ha participat en l’Assemblea general de la Xarxa Mundial dels Drets Col·lectius del Pobles que ha tingut lloc al Parlament Europeu a Brussel·les, on ha denunciat la situació lingüística al País Valencià.

Segons ha informat Intersindical Valenciana, M.A. Font, que ha intervingut en l’Assemblea General, en nom de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical Valenciana i STEI, ha informat de la situació de la llengua i l’educació a Catalunya, Illes Balears i País Valencià.En la seva intervenció ha denunciat la “vulneració” dels drets nacionals, socials, culturals i lingüístics.

Aquesta vulneració es concreta en assumptes com “l’incompliment, per part de l’Estat espanyol i dels Governs balear i valencià, de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries; el tancament de RTVV i RTV de Mallorca i l’apagada de TV3 al PV i a les Illes; la política recentralitzadora i uniformista que té com un dels seus exponents la LOMCE; la pretensió d’impedir que la nostra llengua siga la llengua vehicular a tot l’ensenyament o la manca o supressió del requisit lingüístic, en alguns territoris, per accedir a les administracions públiques”.

Segons Intersindical, totes aquestes accions van acompanyades d’unes polítiques socials, “que sota l’excusa de la crisi, pretenen recentralitzar l’estat, retallar competències i mantenir l’espoli fiscal”.

A més, les actuacions de les Institucions europees posen en evidència, segons el sindicat, “la contradicció que suposa la seua intervenció en matèria econòmica però la passivitat quan l’Estat espanyol vulnera els tractats internacionals dels drets humans o lingüístics”.

Per això, tant la IAC com la Intersindical Valenciana i l’STEI – Intersindical, consideren “important i necessari” que la comunitat, els moviments socials i les diverses xarxes internacionals tinguen una “informació real i objectiva” de les polítiques del Govern espanyol per coordinar les seues actuacions per acabar amb aquestes polítiques.

Manifest per a les europees

La Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles ha aprovat diversos documents estratègics per avançar en el dret a l’autodeterminació i el dret a decidir el seu futur que tenen tots els pobles en el món, així com un manifest que serà traslladat als diversos grups polítics i candidats i candidates que es presenten a les eleccions europees per tal que incorporen al seu programa les propostes de la Xarxa.

En l’assemblea de la Xarxa diversos representants han intervingut per informar sobre la situació dels seus països. Han estat presents delegacions de: Kurdistan, Quebec, Escòcia, Catalunya, Galiza, Euskal Herria, Gal·les, Còrsega, Illes Balears, País Valencià, Bretanya, Friül, Cornuelles, la comunitat Amazic i diverses minories de l’Europa, l’Àfrica i l’Àsia.

Intersindical Valenciana, juntament amb l’STEI, Intersindical de les Illes Balears, és una de les entitats fundadores de la Xarxa.

Comparteix

Icona de pantalla completa