Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Carles Santos de la Música Valenciana certifiquen 2018 com l’any d’Els Jóvens

Els Jóvens, el grup de folk-pop pràcticament acabat de crear, s’ha convertit en una banda consagrada després de guanyar tres guardons en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Els reconeixements institucionals que van recollir el grup aquest dijous certifiquen un any 2018 de glòria després que el conjunt format per Pep Mirambell a la veu i guitarra; René Macone a la veu; Blai Vañó al baix; Raül Calatayud al timple i guitarró; Tóbal Rentero a la bandúrria, llaüt, oud i dolçaina; Jordi Sanz a la bandúrria, llaüt i trompeta; Pablo Rosell a la percussió; Toni Lozano a la bateria, i Lourdes Cassany al baix arribara a la cerimònia al Teatre Principal de Castelló de la Plana amb els prestatges farcits de Premis Ovidi. Els creadors de cançons com Anís Tenis i T’auloviu més que l’hòstia, entre d’altres, van endur-se quatre distincions en la gala del passat 21 d’octubre dels Ovidi als quals han sumat tres més en pocs dies.

Artista revelació, millor cançó per Anís Tenis i millor disc d’entre els quaranta treballs discogràfics nominats en aquesta primera edició dels guardons van ser els premis que van guanyar Els Jóvens al Teatre Principal de Castelló de la Plana. La Raíz i Novembre Elèctric se’n van emportar dos cadascun d’ells. Millor disc rock, per Nos volveremos a ver, i millor gira en el cas de la banda liderada per Pablo Sánchez. El grup encapçalat per Yeray Calvo es va endur el de millor disc pop i millor disseny per la tasca realitzada per Noemí Larred per a Quart Minvant. En aquesta categoria estaven nominats Acid Cookies, per Nòmada; Carles Dénia, per Cant espiritual, i Jonatan Penalba, per De soca-rel.

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i la directora adjunta de Música i Cultura Popular, Marga Landete, van ser els encarregats de lliurar el guardó al millor disc a Els Jóvens pel seu treball homònim. El grup, però, s’erigia com el gran triomfador de la gala dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Emocionats per haver compartit escenari amb Vicent Torrent, qui va rebre el Premi d’Honor, els músics van dedicar els reconeixements a les més de dotze integrants del grup i van demanar posar fi a la precarietat laboral “que no és només nostra, és de tots els artistes”, van advertir poc abans de concloure la cerimònia.

Vicent Colonques i Mireia Pérez van conduir la cerimònia dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. / EVA MÁÑEZ

Aprofitant que aquest dijous ha començat la Fira Valenciana de la Música (Trovam), el Principal de Castelló de la Plana va ser l’epicentre de les primeres distincions que atorga la Generalitat als professionals de la música. La gala va estar conduïda pels presentadors de L’estudi d’À Punt Vicent Colonques i Mireia Pérez. Tots dos van emular fragments d’algunes de les obres més representatives de Carles Santos. Així, Sedajazz Bing Band, liderada per Jesús Santandreu, va guanyar el premi a millor disc de jazz, en una categoria en què competia amb Alexey Leon Quintet, amb el seu disc Cuban Connection; Spanish Brass, amb Puro de oliva, i Ximo Tebar, amb Con alma.

El premi a millor disc de fusió, mestissatge i urbà va ser per a Carles Dénia pel seu treball discogràfic Cant Espiritual. El músic de Gandia compartia nominació en aquesta categoria amb Auxili, per Tresors; El tio la careta, per Grita, i Frida, per Gegants.

Per altra banda, el premi a millor cançó d’autor va ser per a June’s Kaleidoscope per la cançó Brave Journey into the English Sea del seu disc homònim. La cantant compartia nominació amb Andreu Valor, amb el seu Poemitza’t; Feliu Ventura, Xerramequ i els Aborígens, amb Sessions ferotges, i Pau Alabajos, amb Ciutat a cau d’orella.

“56 discos reconeguts fora de la nostra terra, està bé que a casa nostra també es reconeguen”, va dir el director de Capella de Ministrers. / EVA MÁÑEZ

Capella de Ministrers, que arribava a aquestos guardons amb tres nominacions, va ser el guanyador del Premi de la Música Valenciana en la categoria de millor disc de recuperació de patrimoni musical pel seu disc La ruta de la seda. El consort liderat per Carles Magraner competia junt amb Música Trobada, per Pasqual Fuentes: Ab llicència o sens ella; l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, per La música del grup dels joves, i Piacere dei Traversi, per Isabel de Villena. Magraner va demanar que s’invertisca en patrimoni musical perquè aquest “no té mercat”. “És com si els quadres d’una pinacoteca es posaren en el mercat”, va comparar respecte a la música antiga que el grup que lidera ja ha enregistrat fins en 56 ocasions. “56 discos reconeguts fora de la nostra terra, està bé que a casa nostra també es reconeguen”, va apuntar el violagambista.

La cerimònia va comptar amb diverses actuacions com les de Júlia, Arkano, Àngela Forquet i Miquel Landete qui, junt amb Gilabertástico al piano, van dur introduir l’atmosfera del vodevil en la gala. La veu de Sènior va servir per a denunciar que “l’Administració tarda a pagar” i el “percentatge baix de dones als escenaris”, però també per a cantar una advertència: què passarà si perdem la nova senda iniciada els últims anys?, “que els professionals tornaran, els professionals de l’extorsió i el robatori, els professionals de l’espoli, de la farlopa i del xampany. Tornaran i ens tallaran l’orgull”, va indicar.

El trompetista Voro García i el compositor Voro Garcia, ambdós de Sueca i tots dos músics, van protagonitzar un dels moments riallers de la cerimònia. Van ser els encarregats de lliurar el guardó a Amores Grup de Percussió, que va guanyar el premi de millor disc de repertori pel seu Stockhausen & Hildehgard: Dreizehn. Els percussionistes estaven nominats junt amb B3: Brouwer Trio, per 15B3; el Grup Instrumental de València, per 25 aniversari Ricercare, i Moonwinds, per Le jour de l’an.

Vicent Torrent va rebre de mà del conseller Vicent Marzà el Premi d’Honor d’aquesta primera edició dels guardons institucionals. / EVA MÁÑEZ

Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani van endur-se el premi a millor disc d’arrel pel seu De banda a banda de la Mediterrània. El cantaor xativí i el violinista marroquí compartien nominació amb Capella de Ministrers, per La ruta de la seda; Jonatan Penalba, per De soca-rel, i Rascanya, per Auia. Després, però, La Raíz recollia el seu segon reconeixement a la millor gira.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà va ser l’encarregat d’entregar el Premi d’Honor a un dels fundadors d’Al Tall i un dels creadors de la Fonoteca de Materials, Vicent Torrent. La veu del mític grup de riproposta es va definir com un fill del maig del 68, “la nostra vida ha sigut tan undergound i ara comencem a traure el morro”, va dir Torrent mentre recollia la figura (que recrea L’Orellut, l’obra homònima de Carles Santos) de la mà del responsable de Cultura de la Generalitat.

Torrent va dedicar el reconeixement a tots i cadascun dels membres d’Al Tall, als fundadors –Manolo Miralles i Miquel Gil– i tots els qui al llarg de quatre dècades han compartit escenari amb ell, també a la seua muller i als fills i va oferir el guardó “per la llibertat dels presos polítics catalans”. Abans de rebre l’aplaudiment, el músic va demanar que d’ara endavant “les músiques populars deixen de considerar-se baixa cultura” i ocupen un lloc capdavanter en les polítiques de la Generalitat; que “la música en valencià passe de ser un acte de reivindicació a ser una cosa de normalitat”, i, per últim, que la interpretació tradicional de la música “siga un acte de modernitat”.

El premi a millor disc per a xiquets va ser per a Dani Miquel pel seu De por. El músic de l’Alcúdia era finalista en aquesta categoria junt amb Canta Canalla pel seu disc homònim; Trobadorets, per A xalar, i Xis i Pum, per Xis i Pum van a l’escola. El premi al millor vídeo musical va recaure en Haze, de Junior McKenzie, un clip creat pel cineasta valencià Marino Darés. En aquesta categoria estaven nominats Auxili, pel vídeo de Hui la liem; Prozak Soup, per L’empastre de sempre, i Santero y Los Muchachos, per Ventura.

Inspirada en tot el món artístic del recentment traspassat Carles Santos, la cerimònia, retransmesa en directe per la televisió d’À Punt, va ser dirigida per Rafa Piqueras, responsable també de L’estudi. La gala va comptar amb diverses actuacions musicals i, a més, amb la participació del DJ Taktel.

Comparteix

Icona de pantalla completa