Diari La Veu del País Valencià
El Consell impulsa la constitució de l’Observatori de l’Aigua amb la participació d’una vintena d’entitats

Diagnosticar de forma participativa l’estat actual de la gestió de l’aigua és un dels objectius a curt termini de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, que ha sigut presentat públicament dins d’una jornada celebrada al Museu d’Història de València. La tria del lloc no ha sigut a l’atzar, ja que es tracta de l’edifici que l’alberga el primer dipòsit d’aigua potable de la ciutat de València, datat en 1850.

Un altre dels objectius desgranats per la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, en la seua intervenció és el d’impulsar una transparència efectiva i continuada sobre la gestió de l’aigua, posant “la informació a disposició de veïns i veïnes i usuaris”, perquè “no només és un dret, sinó també una obligació, ser corresponsables de l’ús de l’aigua, que ens arriba condicionada per les normatives europees, estatals i municipals”.

En tercer objectiu que ha explicat Cebrián és obrir una línia de treball innovadora, basada en la coordinació i cooperació amb els representants d’aquest observatori en el marc d’una estratègia integral de la política de l’aigua en la Generalitat. Per això hi participen diferents departaments del Consell, com ara Consum, Salut Pública, Agricultura i Canvi Climàtic.

Acompanyada pel secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, Cebrián ha assenyalat com a exemples en què mirar-se l’Observatoire Parisien de l’Eau, la presidenta del qual, Graciela Schneier-Madanes, ha participat en una ponència en la jornada d’inici dels treballs de l’observatori valencià.

Un dels objectius semestrals del Consell

En la jornada s’ha parlat del cicle urbà de l’aigua i de diferents experiències municipals al País Valencià. També s’han oferit dades i indicadors sobre l’estat de la gestió del cicle integral de l’aigua. Està previst que la jornada concloga amb la reunió constitutiva de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, amb una vintena d’organitzacions ciutadanes, com ara associacions de consumidors i veïnals, sindicats i organitzacions ecologistes, a més d’administracions públiques i universitats.

“Volem enfocar la mirada a les persones” –ha subratllat Cebrián–, “saber quines són les seues preocupacions, idees i projectes i completar aquesta mirada de la gestió de l’aigua des de les persones”. La gestió de l’aigua, en un context de canvi climàtic, suposa “un major repte per als habitants de les ciutats”, ha afegit la consellera.

L’Observatori de l’Aigua és un dels objectius semestrals marcats en el seminari de govern d’hivern del Consell de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa