Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol diu que 2019 començarà sense que es puga enaltir un dictador en un lloc públic

El govern espanyol ha conclòs la fase d’al·legacions i el Consell de Ministres ha acordat continuar endavant amb el procediment de l’exhumació de Franco. Ara s’obri una segona fase administrativa d’un mes on s’encarregaran informes tècnics sobre com fer l’exhumació i s’obrirà una nova fase d’al·legacions. Amb tot, el govern espanyol calcula que en 2019 les restes del dictador ja no estaran al Valle de los Caídos.

La portaveu, Isabel Celáa, ha insinuat que el govern espanyol té altres vies previstes per a evitar que les restes acaben a la cripta de la catedral de l’Almudena –en ple centre de Madrid– tal com vol la família. De moment, intenta evitar-ho reformant la Llei de Memòria Històrica però ha donat a entendre que exploraran altres vies si aquest canvi s’eternitza. “Habilitarem els recursos oportuns per a evitar-ho”, ha dit. Fonts de La Moncloa asseguren que el tema es porta amb la màxima discreció, fins i tot entre els mateixos membres del govern espanyol.

Així el Consell de Ministres ha acordat tancar la fase d’al·legacions i avançar en la següent etapa. Per una banda, ha demanat remetre a l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial –on es troba el Valle de los Caídos– el projecte necessari per a fer l’exhumació i que redactarà Patrimoni Nacional. Per altra banda, també es demana a la direcció general de Seguretat Pública de Madrid un informe no vinculant sobre el projecte d’exhumació.

Els dos informes han d’estar fets en un mes. Celáa ha explicat que es tracta d’un procediment molt garantista i que, per tant, encara després donaran deu dies més a les parts perquè presenten al·legacions. En eixe moment, el procediment administratiu ja haurà conclòs.

Per tant, el calendari situa el final del procediment a les acaballes de 2018. És per això que el president espanyol, Pedro Sánchez, va parlar de 2019 en la compareixença de dimecres. “El 2019, per suposat, arrancarà amb Espanya sense poder enaltir un dictador en un lloc públic”, ha confirmat Celáa.

“El govern espanyol no permetrà que Franco acabe enterrat en un lloc públic”

La família del dictador ha expressat la voluntat d’enterrar Franco a la cripta de la Catedral de l’Almudena, on la família té comprat un espai i també està enterrada la filla del dictador. El govern ho vol evitar esmenant la Llei de Memòria Històrica per a introduir que no es puga enterrar el dictador en cap lloc públic i també castigant amb multes o tancament d’espais públics si es fa enaltiment de la dictadura. Aquestes esmenes, però, es registraran dimarts i cal veure si la resta de grups que tenen majoria a la Mesa (PP i Ciutadans) no bloquegen la tramitació d’aquesta reforma de la Llei.

No obstant això, Celáa no ha aclarit què faria el govern espanyol si es produeix l’exhumació sense que s’haja canviat la llei per a evitar que la família el porte a l’Almudena. “No hem establit cap seqüència entre exhumació i inhumació. S’està treballant per a modificar la Llei de Memòria Històrica i una qüestió s’ajustarà a l’altra”, ha dit.

En tot cas, ha estat taxativa i ha dit que el govern espanyol no permetrà que Franco acabe enterrat en un lloc públic. “No permetrem que seguisca ocupant un lloc públic, amb la llei en la mà i amb totes les declaracions del Parlament Europeu”, ha manifestat. Ara bé, no ha aclarit quina serà la fórmula que utilitzaran. “Ho coneixeran en temps i forma”, ha conclós.

Comparteix

Icona de pantalla completa