Diari La Veu del País Valencià
À Punt rep crítiques per l’edició de la gala dels Premis Ovidi

La passada matinada de dimecres 7 a dijous 8 de novembre, la televisió d’À Punt va retransmetre en diferit la gala dels XIII Premis Ovidi que es va celebrar el 21 d’octubre al Teatre Rialto de València. Les càmeres de la cadena pública van enregistrar la cerimònia que va tindre una durada d’uns 90 minuts aproximadament, però, en l’emissió televisiva d’aquesta nit l’espai es va quedar en una hora.

L’edició del vídeo, en què s’han inserit rètols i s’ha reduït el temps de la gala, ha rebut crítiques a les xarxes per “llevar els comentaris inicials al moment per la llibertat d’expressió”, ha escrit aquest dijous el membre del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) Rafa Xambó, qui ha qualificat l’edició d’À Punt com una “edició creativa”. Segons ha publicat el músic i secretari del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) en el seu compte de Twitter –l’entitat que organitza els guardons– en l’emissió d’aquesta matinada es van quedar “sense saber qui són els músics perquè han tallat el tros en què Amàlia Garrigós els presentava”.

Amàlia Garrigós va ser la conductora de la gala dels XIII Premis Ovidi. La periodista i directora del magazín musical d’À Punt, Territori Sonor, va presentar cadascuna de les persones que pujaven a l’escenari a lliurar els diferents guardons, a més a més, va la locutora va denunciar només començar la cerimònia la falta de dones als escenaris i va fer un al·legat a la llibertat d’expressió i de creació alhora que va denunciar la censura i la persecució que han patit en els últims mesos diversos cantants, com ara el raper Valtònyc i Pablo Hassel, entre d’altres. La periodista “va dir: ‘demane que puge a l’escenari Gemma Pasqual, presidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana'”, una presentació que tal com denuncia Xambó “al vídeo ha desaparegut”.

Però en la gravació emesa aquest dijous –entre les 00.30 i les 01.30 de la matinada– dels Premis Ovidi en À Punt “també s’han cruspit la introducció a l’homenatge a Pep Laguarda en què Amàlia Garrigós –mai retolada– explica qui és i què ha aportat. I esmenta Julio Bustamante i Remigi Palmero. Sense context no s’entén”, lamenta Xambó. “Ens quedem sense saber qui són els músics perquè han tallat el tros en què Amàlia Garrigós els presentava. Edició ‘creativa’ À Punt”, diu el membre del Consell Rector de la CVMC.

Per la seua banda, la direcció d’À Punt preguntada per Diari La Veu ha assegurat que l’edició del vídeo es va fer “seguint estrictament criteris professionals i periodístics”. La cadena pública ha fet èmfasi en el fet que no apliquen “cap tipus de censura”. A més a més, traslladen que respecten els judicis “legítims” que se’n puguen fer, però declinen entrar a valorar les opinions personals sobre els continguts que emet À Punt.

La valoració vessada per Xambó a les xarxes ha sigut recollida per altres artistes que van assistir a la gala dels Premis Ovidi, com ara el cantautor Feliu Ventura qui ha reconegut que no va poder veure” l’emissió de la cerimònia per À Punt, “però el fil que adjunte m’indigna i m’entristeix a parts iguals. Ja ho comencem a tornar a fer!?”, ha dit el músic de Xàtiva en una piulada que ha eliminat de Twitter.

També Musicants, el grup liderat per Manolo Miralles (fundador d’Al Tall i president del COM), ha mostrat la seua molèstia sobre els fets arran de les crítiques de Rafa Xambó. Igualment, Els Jóvens –que van ser els grans triomfadors dels premis aquest any– s’han fet ressò de les declaracions de Xambó i han afegit: “Per molt que ho intenten, mai no podran domar la fera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa