Diari La Veu del País Valencià
Els Mossos van detindre en octubre un franctirador que volia matar Pedro Sánchez

Un veí de Terrassa va ingressar a la presó fa més d’un mes per voler matar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons ha avançat Público i han confirmat a l’ACN fonts judicials. Els Mossos d’Esquadra han explicat que l’home tenia un arsenal d’armes de foc, que van ser intervingudes en el moment de la detenció. El diari indica que el detingut és un expert tirador de 63 anys, vigilant de seguretat, que pensava atemptar contra Sánchez com a revenja per la decisió del govern espanyol d’exhumar les restes del dictador Francisco Franco.

Público relata que el detingut practicava en un club de tir olímpic del Vallès i que era capaç de construir i modificar armes curtes i llargues. Tenia llicència d’armes per la seua professió i per la seua afició esportiva. L’home va ser subcampió de Catalunya i campió d’Espanya en cursa de 100 quilòmetres i va rebre el premi a millor esportista de Rubí en dues ocasions, els anys 1994 i 1996. Freqüentava ambients d’ultradreta però no tenia antecedents policials i canviava sovint de feina, sempre en l’àmbit de la vigilància nocturna.

Quan els Mossos el van detindre el 19 de setembre van trobar 16 armes de foc curtes i llargues, incloent-hi un fusell, un subfusell i quatre rifles d’altíssima precisió. Al cotxe tenia dues pistoles, una d’elles modificada i il·legal.

El portaveu dels Mossos d’Esquadra, Albert Oliva, ha confirmat que el detingut tenia una “clara intencionalitat” i “voluntat” de matar el president del govern espanyol però que li mancava “suport logístic”. Oliva ha explicat que el detingut demanava “suport logístic” a través de “diferents mitjans” per a atemptar contra Sánchez. Entre la informació que demanava, hi ha l’accés a l’agenda de Sánchez, saber com escapar del lloc on pensava atemptar o una destinació on no poguera ser capturat per la policia.

Segons ha confirmat la policia, l’home va confessar les seues intencions en un grup de WhatsApp, en el qual va reclamar ajuda per a conéixer l’agenda de Sánchez argumentant que no sabia com buscar-la. Deia que no li importava ser detingut i que estava disposat a “sacrificar-se per Espanya” i titllava el president del govern espanyol de “roig de merda”.

Una de les usuàries del grup, coordinadora de Vox a Barcelona, va alertar els Mossos, que van començar la investigació en col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Quan van saber de la seua destresa amb les armes és quan van demanar l’ordre d’entrada, escorcoll i detenció.

El Tribunal Superior de Justícia català ha assenyalat que les diligències van passar pel jutjat número 4 de Terrassa, que va acordar el 21 de setembre la presó provisional del detingut, i pel número 3 d’instrucció, que va ratificar la presó sense fiança el 4 d’octubre. L’Audiència Nacional va rebutjar el cas en considerar que no era una amenaça terrorista. El detingut està ara a la presó de Brians 2.

La Moncloa ha enviat un breu comunicat arran de la detenció i l’empresonament d’aquest home de Terrassa per voler matar el president espanyol. La Moncloa afirma que “en cap cas” s’ha vist compromesa la seguretat del president. A més, afegeixen que aquest tipus d’amenaces són “una constant” a la qual es resignen a acostumar-se. També aprofiten per a agrair les mostres de solidaritat rebudes i advoquen per seguir treballant per “la serenitat en el debat polític”.

L’home que volia matar Sánchez és fill del darrer alcalde franquista de Rubí

Manuel Murillo Sánchez, com s’anomena aquest veí de Terrassa, és fill del darrer alcalde franquista de Rubí, Manuel Murillo Iglesias. Així ho han confirmat a l’ACN fonts del consistori rubinenc, que han indicat que el batlle va estar al capdavant de la ciutat entre 1962 i 1977.

El detingut, ara empresonat, ha estat vinculat al franquisme des de ben menut. El seu pare, Manuel Murillo Iglesias, va ser un falangista convençut i va ostentar prompte els càrrecs de cap provincial de Cadets i Guies de la província de Barcelona, delegat local d’Educació i Esport, delegat local del Front de Joventuts i delegat local de Sindicats. En 1962, arran de la riuada de Rubí, va ser nomenat alcalde en substitució de Miquel Rufé i va ostentar aquest càrrec fins l’any 1977.

En un comunicat, la formació VOX ha negat que Manuel Murillo Sánchez tinga cap mena de lligam amb el partit. “Mai ha estat afiliat, no ha tingut cap relació amb VOX”, remarca l’escrit.

Comparteix

Icona de pantalla completa