Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Jaume I demanen un gran pacte per la ciència, la recerca i l’emprenedoria

La Llotja de València ha acollit aquest dimecres el lliurament dels Premis Jaume I, que han comptat amb la presència del rei d’Espanya, Felip VI, i del president, Ximo Puig, així com altres autoritats com ara el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; l’alcalde de València, Joan Ribó; el president de la Fundació dels guardons, Santiago Grisolía, i el vicepresident, Vicente Boluda.

Felip VI ha assegurat que l’impuls a l’activitat investigadora i al major grau de benestar dels països és “una cosa evident que demanda i exigeix el màxim suport social i polític”. “El foment de la ciència; de la recerca i la tecnologia; de la innovació i de l’emprenedoria són, sens dubte, les bases del nostre futur”, ha subratllat. El monarca ha fet part de la seua intervenció en valencià per a destacar aquestos premis i assegurar que són “un pont, un bon model de suport i col·laboració entre els àmbits de la ciència i l’empresa” i ha destacat la labor duta a terme pels premiats, jurats i membres dels guardons.

“Allunyar-se del curtterminisme”

Per la seua banda, Ximo Puig ha reivindicat la ciència com l’expressió “més explícita de la voluntat inequívoca de la humanitat d’avançar” i, en aquest sentit, ha considerat “urgent i imprescindible alçar la mirada, allunyar-se del curtterminisme i unir en un gran acord tots els agents involucrats perquè la R+D+i tinga suficiència i estabilitat financera”.

El president de la Generalitat ha emfatitzat que la ciència és “l’antídot contra el pessimisme” i, per això, ha insistit que “la inversió en formació, en ciència i en innovació és el millor símbol de la societat avançada a què aspirem”. A més, al seu judici, l’avanç de la ciència en el segle XXI “dependrà de l’avanç de les dones científiques”.

Una crida als empresaris

En la seua intervenció, Vicente Boluda també ha demanat “un gran pacte per la ciència, la recerca i l’emprenedoria que faça que els responsables públics, universitats, ecosistemes d’innovació i d’emprenedoria i agents socials tinguen clar que la prioritat és augmentar el nombre d’investigadors, fomentar la transferència i crear més empreses, perquè això serà generació d’ocupació i cultura”.

En aquest punt, Boluda ha fet una crida als empresaris perquè es comprometen “amb fets” a donar suport a la ciència, la recerca i l’emprenedoria. “La diferenciació i l’excel·lència són les claus de l’èxit i de la perdurabilitat de les empreses, i la ciència, la recerca i l’emprenedoria són els ingredients que asseguren aquest èxit”, ha reivindicat.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que aquesta és una “ciutat que treballa des de fa més de tres anys per a deixar enrere un període difícil”. Per això, “necessita ser tractada amb justícia i consideració i rebre finançament d’acord amb la seua aportació i el seu esforç en la vertebració d’Espanya”, ha defensat. El primer edil ha posat en valor l'”àrdua i delicada tasca” de triar els guanyadors dels Premis Jaume I i ha celebrat que aquestos guardons “han servit per a projectar València i la Comunitat com a referents del suport al quefer científic i a la innovació”.

“La ciència de hui és la tecnologia de demà”

La premi Rei Jaume I 2018 en Recerca Bàsica, María Vallet, ha advertit aquest dimecres que ciència, tecnologia i innovació són “continuïtat i risc sostingut” i que veuen els seus fruits “a llarg termini”. A més, ha destacat que els joves investigadors i emprenedors “són el futur”. Vallet, que ha intervingut en nom dels premiats durant l’acte de lliurament de la trentena edició dels guardons, ha subratllat que “la ciència de hui és la tecnologia de demà”.

La resta de premiats són Xavier Freixas (Economia), Dolores Corella (Recerca Mèdica), Íñigo Losada (Protecció del Medi Ambient), Ramón Martínez-Mañez (Noves Tecnologies) i Enrique Silla (Emprenedor).

Comparteix

Icona de pantalla completa