Diari La Veu del País Valencià
Godella, en el ‘top ten’ del rànquing dels municipis més transparents

L’Ajuntament de Godella se situa, amb un 63,46%, com el tercer consistori més transparent de tots els que conformen la demarcació de València i com el huité de tot el País Valencià, segons els estudis de l’observatori sobre Transparència, Governació i RSC presentat per la universitat CEU Cardenal Herrera que s’han incorporat al Mapa Infoparticipa, creat per la Universitat Autònoma de Barcelona, que mesura els nivells de compliment de la transparència i la participació ciutadana.

Godella (l’Horta Nord) està únicament per darrere de València, que aconsegueix un 84,62%; d’Elx (el Baix Vinalopó), amb un 71,15%; de Castelló de la Plana, Alacant i Alzira (la Ribera Alta), amb un 67,31%, i de Borriana (la Plana Baixa) i Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), amb un 65,38%. Si ens fixem en les poblacions de menys de 20.000 habitants, Godella es posiciona com el primer municipi amb més transparència de tot el territori valencià. Per a escalar a una millor posició i superar València i Alzira, l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, afirma que “es necessitarien més recursos i més personal” però que és una “qüestió difícil” tenint en compte que es tracta d’un poble més menut i amb menys recursos.

L’alcaldessa explica a Diari La Veu que aquest reconeixement del Mapa Infoparticipa “és un exemple de la feina ben feta” alhora que significa un “al·licient” per a les polítiques que fa el seu Ajuntament i una “recompensa a l’esforç de publicitar tot el que es fa”. Sanchis afirma, a més, que aquest nivell de transparència s’ha aconseguit amb “molt de treball” per part del regidor de Comunicació, Francesc Aràndiga, i del regidor de Modernització i Transparència, Joan Alonso, i també gràcies a la “col·laboració del personal de l’Ajuntament que s’ha implicat molt en el projecte”.

El regidor Joan Alonso explica que l’Ajuntament “ve treballant des de fa temps de manera conjunta en la transparència i la participació i, tot i que aquestes dades de l’observatori no ens faran conformar-nos, sí que posen de manifest que estem en una bona línia de treball, sobretot si ens comparem amb altres poblacions del nostre mateix índex d’habitants”. Eva Sanchis,manifesta que aconseguir “la transparència i la implicació de tota la població en les grans decisions que es prenen” és un segon graó després de tot el treball que es porta ja fet en matèria de participació “amb la publicació d’un diari i amb els consells de participació que es convoquen des de fa molt de temps”.

Alonso es mostra molt satisfet per l’aprovació inicial per unanimitat en el ple ordinari d’octubre, celebrat el darrer dijous 25, de l’ordenança de transparència, elaborada amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat social, Participació i Cooperació de la Generalitat. “Aquesta ordenança pretén ser un instrument útil per a continuar avançant en aquesta àrea i posar tota la informació pública de l’Ajuntament a disposició de la ciutadania d’una manera que siga senzilla de comprendre”, explica el regidor.

L’ordenança de transparència va ser presentada al Consell de Participació Ciutadana i va passar per un procés de revisió en què totes les associacions, partits polítics i habitants del poble pogueren fer al·legacions i suggeriments. Joan Alonso va agrair el suport de tots els regidor del ple, que van donar suport per unanimitat a una eina que servirà per a garantir el dret d’informació de la ciutadania com a base per a la participació activa i conscient.

Visor pressupostari

Una de les ferramentes que ha instaurat l’Ajuntament de Godella per a garantir aquesta transparència és el Visor Pressupostari de l’Ajuntament de Godella, que permet consultar d’una manera àgil i fàcil els comptes de l’Ajuntament des de l’any 2012 fins a l’exercici vigent. També permet consultar el nivell d’execució pressupostària dels diferents anys i, fins i tot, de l’any en curs, d’acord amb les comunicacions trimestrals que s’efectuen des de la Intervenció i Tresoreria Municipals al Ministeri corresponent.

Aquesta eina web també té incorporada una calculadora pressupostària que quantifica, d’acord amb uns paràmetres proporcionals, l’aportació que hipotèticament fa cada persona contribuent als ingressos municipals i en quines àrees o programes es gasten. A més, al visor s’està incorporant informació rellevant a nivell econòmic i pressupostari i que ja es venia publicant al portal de transparència, com són els informes de morositat i el període mitjà de pagament a proveïdors; els costos de serveis; la liquidació del pressupost; el compte general, i els expedients específics d’aprovació de cada pressupost.

Per a Eva Sanchis el visor és un instrument molt potent i fàcil d’utilitzar però al qual la gent no està acostumada. “Quan la gent comence a utilitzar el visor, s’adonarà que és molt intuïtiu i que té molta informació al seu abast”, indica l’alcaldessa.

Comparteix

Icona de pantalla completa