Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa apujar el pressupost d’À Punt per a complir la llei mentre que el PSPV prefereix buscar altres fórmules

L’última compareixença de la directora general dels mitjans públics valencians, Empar Marco, a les Corts va servir per a enviar un missatge clar al Botànic: sense més pressupost, no es pot fer una radiotelevisió pública potent. A hores d’ara, només Telemadrid és més barata que À Punt, ja que aquesta costa 11 euros per habitant. Malgrat tot, la reivindicació de Marco –passar dels 55 milions actuals als 69 milions d’euros– no ha sigut considerada pel Consell en els comptes de 2019, atés que han optat per atorgar-li el mateix pressupost.

Aquesta decisió, però, ha generat discrepància entre els socis del Botànic. Des de Compromís defensen la necessitat d’augmentar el pressupost dels mitjans públics valencians perquè amb l’actual s’està incomplint la llei i, a més, es corre el risc que es produïsquen acomiadaments. Així, la coalició valenciana recorda que la Llei del Servici Públic de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic aprovada en 2016 recull que el pressupost d’À Punt mai no pot ser inferior al 0,3% dels comptes de la Generalitat ni superior al 0,6%.

Amb els 55 milions d’euros actuals s’estaria, per tant, incomplint aquesta llei, tenint en compte que el pressupost total per al proper exercici és de 22.092, amb la qual cosa el percentatge total és de 0,25%. Per a fer que les xifres s’ajusten, Compromís proposa que la partida econòmica per als mitjans públics valencians siga de 66 milions per a estar dins del límit que regula la llei, és a dir, d’un terç del pressupost del Consell.

Aquest suggeriment, de moment, no ha seduït el PSPV, ja que entre les seues opcions no es troba la d’incrementar el pressupost. El portaveu dels socialistes, Manolo Mata, ha indicat aquest dimarts en les Corts que una altra opció seria buscar una fórmula que permetera l’incompliment de la llei, com ara establir una moratòria d’un temps, a través, per exemple, de la llei d’acompanyament. Mata també ha recordat que està pendent una nova compareixença de Marco i del president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, i que, per tant, vol conéixer la postura de tots dos.

En aquestos mateixos termes s’ha expressat el síndic de Podem, Antonio Estañ, qui ha indicat que abans de posicionar-se sobre aquesta qüestió volen conéixer els plans que tenen Marco i Soriano. A més, ha reivindicat la necessitat de complir la llei però sempre que siga “compatible amb la resta de necessitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa