Diari La Veu del País Valencià
Agricultura obri línies de treball conjunt amb la Unió i AVA per a abordar la lluita contra ‘Xylella fastidiosa’

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, s’ha compromés aquest dimarts a obrir “línies de treball conjunt” amb les organitzacions agràries de la Unió de Llauradors i Ramaders i AVA-Asaja per a abordar en taules específiques com millorar el combat contra Xylella fastidiosa i les alternatives per als agricultors i com equilibrar la fauna salvatge, a més d’abordar la reestructuració de les oficines comarcals d’atenció a l’agricultor. Així ho ha acordat Cebrián amb els dirigents de la Unió, Ramón Mampel, i d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, després de mantindre una trobada en la seu de la conselleria que totes les parts han qualificat de “positiva” i “constructiva”.

Pel que fa a Xylella fastidiosa, Cristóbal Aguado ha manifestat que “ha de millorar la forma de combatre i actuar” davant d’aquesta. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat d’abordar conjuntament com seran les indemnitzacions, les conseqüències per a l’agricultor de l’arrencada dels ametlers afectats per Xylella i les alternatives per a qui ja no puga tornar a plantar.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de la Unió, Ramón Mampel, qui ha alertat del “perill” que s’estenga el bacteri. Davant aquesta situació ha advocat per anar “tots a l’una” i “no jugar” amb aquest tema. En tot cas, considera que les ajudes són “baixes” i van un poc “retardades”.

Superpoblació de fauna salvatge

Respecte a la fauna salvatge que “danya” els cultius i fins i tot provoca accidents en les carreteres, ha apuntat Mampel, una taula analitzarà com “equilibrar” aquesta població animal, ha explicat Aguado.

“El sector agrari està patint els efectes d’aquesta superpoblació”, ha indicat la consellera Cebrián, i ha afegit que “estem treballant des de Medi Ambient i Agricultura en mesures, moltes d’elles normatives”.

Reestructuració d’oficines comarcals

Durant la trobada s’ha tractat també el projecte de la conselleria per a modernitzar i reestructurar les oficines comarcals d’atenció “especialitzada” i “directa” als agricultors, una iniciativa que per a la consellera Cebrián és “important i il·lusionant”.

Des de la Unió, Mampel s’ha mostrat “prudent” sobre aquest tema fins a conéixer el mapa d’aquesta xarxa d’oficines. Pel que fa a AVA-Asaja, Aguado ha instat Cebrián a “asseure’s amb les organitzacions abans de definir” qualsevol document que els afecte amb l’objectiu d’aconseguir “acords”. Tant en aquest com en altres temes, “necessitem més col·laboració i coordinació entre el Consell i les organitzacions agràries”, ha apuntat.

Comparteix

Icona de pantalla completa