Diari La Veu del País Valencià
Dues pel·lícules valencianes competiran contra l’última cinta d’Álex de la Iglesia pels Premis de l’Audiovisual

L’Institut Valencià de Cultura ha anunciat aquest dimarts els nominats a les categories dels Premis de l’Audiovisual Valencià, que compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i EGEDA. Els finalistes han sigut triats per la comissió de representants de les associacions professionals que conformen la Taula de la Cultura Valenciana (MECUV) entre les candidatures rebudes fins al dia 10 d’octubre. En els pròxims dies, un jurat designat pels representants de la MECUV s’encarregarà de decidir els guanyadors entre les tres nominacions de cada categoria. Les pel·lícules amb més nominacions són les valencianes El desentierro, amb 10 nominacions, i Fishbone i Perfectos desconocidos, amb nou candidatures als premis respectivament.

Així doncs, els nominats de les 19 categories dels Premis de l’Audiovisual Valencià que opten al guardó de millor pel·lícula són El desentierro, M’esperaràs? i Perfectos desconocidos. Els cineastes Nacho Ruipérez per El desentierro, Adan Aliaga per Fishbone i Alex de la Iglesia per Perfectos desconocidos són els finalistes a millor director.

Els candidats a millor guió són Nacho Ruipérez i Mario Fernández per El desentierro; Adan Aliaga i Laura Calavia per Fishbone, i Álex de la Iglesia i Jorge Guerricaechavarria per Perfectos desconocidos. Els candidats a millor banda sonora són Arnau Bataller per la música d’El desentierro, Joan Alavedra per Formentera Lady i Iván Palomares per En las estrellas.

Els intèrprets finalistes a millor actor protagonista són José Sacristán per Formentera Lady, Jaime Linares per Inocente i Carles Alberola per M’esperaràs?; mentre que com a millor actriu protagonista estan Saida Benzal per Fishbone, Laia Marull per Brava i Belén Rueda per Perfectos desconocidos. Com a millor actor de repartiment estan Álvaro Baguena pel seu paper en Inocente, Pepón Nieto per Perfectos desconocidos i Ernesto Alterio per Perfectos desconocidos; mentre que com a millor actriu de repartiment apareixen Pepa Juan pel seu paper en Formentera Lady, Nora Navas per Formentera Lady, Mamen García per Paella Today i Juana Acosta per Perfectos desconocidos.

En la categoria de millor direcció de fotografia estan Javier Salmones i Carlos Pérez per El desentierro, Pepe Pueyo per Fishbone i Gabo Guerra per La Familia (Dementia). En millor muntatge estan nominats Teresa Font per El desentierro, Domingo González per Perfectos desconocidos i Manu de la Reina per Josep Renau. L’art en perill. Els finalistes a millor direcció artística són Abdón Alcañiz per El desentierro, Rafa Jannone per Fishbone i Joan Sabaté per Formentera Lady.

Com a millor disseny de vestuari estan Giovanna Ribes per El desentierro, Mapi Boix per Fishbone, Cristina Martín per Formentera Lady i Clara Bilbao per En las estrellas. En la categoria de millor maquillatge i perruqueria els nominats són Piluca Guillem i Esther Guillem per Fishbone, Lola Gómez per En las estrellas i Pepe Quetglas per Perfectos desconocidos. Com a candidats al guardó a millor so estan Antonio Rodríguez Mármol per El desentierro, José Manuel Sospedra per Fishbone i José Manuel Sospedra per M’esperaràs?. En millor direcció de producció, els finalistes són Marifé Rueda per El desentierro, Miguel Molina per Fishbone i Luis Mallet per Formentera Lady.

Experiment Stuka, Josep Renau. L’art en perill i L’estratègia del silenci són les cintes nominades a millor llargmetratge documental. Com a millor curtmetratge de ficció, els títols finalistes són 9 pasos, Scratch i Distintos. Entre els finalistes a millor curtmetratge d’animació, els films nominats són El ermitaño, Lifetime i Palomitas; mentre que com a millor curtmetratge documental les cintes nominades són Life in Box i The Fourth Kingdom.

Les pel·lícules amb més nominacions són El desentierro amb 10 nominacions, mentre que Perfectos desconocidos i Fishbone en tenen nou cadascuna. Formentera lady compta amb set candidatures, M’esperaràs i En las estrellas en tenen tres, mentre que Inocente i Josep Renau. L’art en perill sumen dos opcions. Entre els títols que tenen una nominació estan Brava, Paella Today, Experiment Stuka, L’estratègia del silenci i La familia (Dementia).

L’IVC també ha donat a conéixer el trofeu dissenyat per l’artista alacantina Inma Femenia, que es lliurarà durant la gala dels Premis de l’Audiovisual Valencià al Teatre Principal d’Alacant el pròxim 16 de novembre. L’obra és una escultura en pedra i metacrilat que simbolitza el pas de les pintures rupestres a la projecció, per la mescla de materials, i que conté té els colors bàsics de l’audiovisual: roig, verd i blau.

Comparteix

Icona de pantalla completa