Diari La Veu del País Valencià
El PSOE es planteja prohibir per llei que les restes de Franco puguen acabar en un lloc emblemàtic

El PSOE treballa en dues esmenes per a evitar que les restes del dictador Francisco Franco acaben inhumades en cap espai públic. Després del procediment iniciat pel govern espanyol per a exhumar Franco del Valle de los Caídos, la família ha dit que el vol enterrar a la cripta de la Catedral de l’Almudena, en ple centre de Madrid. Per a evitar-ho, fonts socialistes confirmen que volen prohibir per llei que Franco siga enterrat en cap espai públic on puga ser enaltit. Això frenaria, doncs, la voluntat de la família Franco.

A més, una segona esmena establiria que no es pot fer enaltiment de la dictadura en espais públics, siga quina siga la seua titularitat. Si es permetera, la llei preveuria multes o, fins i tot, el tancament de l’espai.

Les mateixes fonts apunten que en les esmenes que preparen es referirien directament al dictador Franco per a no deixar cap dubte que el que es vol és evitar que les seues restes acaben enterrades en cap espai públic on es puga fer enaltiment de la dictadura.

Aquestes dues esmenes en què treballa el Grup Socialista s’inclourien en la Llei de Memòria Històrica, que s’està revisant i ampliant arran del decret del govern espanyol per a exhumar Franco. El secretari general del Grup Socialista, Rafael Simancas, ha llançat un missatge al PP i a Cs (majoritaris a la Mesa) per tal que no “prorroguen indefinidament” la tramitació de la reforma de la Llei de Memòria Històrica. De fet, espera que no ho facen perquè tots dos grups han anunciat que també presentaran esmenes.

Impedir que les restes vagen a la cripta de l’Almudena

Simancas també ha explicat que les esmenes busquen que l’exhumació de Franco no siga “una oportunitat per a enaltir el franquisme a qualsevol lloc públic de l’Estat”. Ara bé, no amaga que l’objectiu principal és impedir que les restes acaben a la cripta de l’Almudena, on està enterrada la filla del dictador i on la família té comprat un espai on vol enterrar-lo.

“El que volem és impedir per llei que vaja a un lloc emblemàtic, central, públic i obert a una gran ciutat”, ha manifestat. Preguntat sobre si un cementeri també es considera un lloc públic, ha dit que és “una altra cosa”.

Sobre l’import de les sancions, ha dit que encara hi estan treballant però ha confirmat que sí que n’hi haurà. “Qui incomplisca la llei s’haurà d’atendre a les conseqüències”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa