Diari La Veu del País Valencià
El Tribunal d’Apel·lació de Gant evita per ara decidir sobre Valtònyc a l’espera d’una consulta a Luxemburg

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha evitat aquest dimarts pronunciar-se sobre l’extradició al músic mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, a l’espera d’una consulta “tècnica” al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg. Segons ha explicat l’advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, els jutges volen saber quina llei espanyola sobre enaltiment del terrorisme cal aplicar al cas del raper, si la de 2012, quan es van fer les cançons per les quals se l’acusa, o la de 2015, que és “més severa”. “El tribunal vol saber quina llei espanyola hem de considerar, la de 2015 o la que hi havia en 2012, i ha demanat a Luxemburg una resposta”, ha dit Bekaert. Un cop tinguen la resposta de Luxemburg, decidiran sobre “el fons de la qüestió”, ha afegit.

El jutjat de primera instància de Gant ja va rebutjar l’extradició de Valtònyc per enaltiment del terrorisme en setembre en considerar que les lletres del raper s’emmarquen en la llibertat d’expressió. Ara, el cas queda ajornat fins al 22 de gener però els advocats veuen “poc probable” que ja hi haja resposta de Luxemburg aquell dia.

“L’única cosa que han decidit és que faran una consulta tècnica a Luxemburg sobre l’aplicació de la regulació de l’euroordre”, ha assegurat Simon Bekaert. Segons ha dit, els magistrats del Tribunal d’Apel·lació tenen “dubtes” sobre el fet que Espanya té ara un codi penal que és més sever amb l’enaltiment del terrorisme, mentre que en 2012 ho era menys. “Així, el tribunal vol saber quina llei criminal s’ha de tindre en compte, la de 2012 o la de 2015”, ha especificat.

Segons ha informat la Fiscalia de Flandes Oriental en un comunicat, el Tribunal d’Apel·lació ha plantejat dues qüestions prejudicials al TJUE sobre el cas preguntant sobre la reforma de la llei espanyola.

“En 2012 l’enaltiment del terrorisme estava penat amb un màxim de dos anys mentre que en 2015 hi ha la sentència màxima de tres anys”, ha recordat Bekaert. Amb tot, ha assegurat que encara que Luxemburg dictamina que la llei que s’ha d’aplicar en el cas de Valtònyc és la de 2015, això no implica que haja d’haver-hi una extradició.

“És sobre la retroactivitat de la llei criminal, sobre si la justícia espanyola pot aplicar de forma retroactiva una llei més severa i una sentència més dura; no és sobre la sentència espanyola sinó sobre la regulació europea”, ha insistit l’advocat.

L’estat espanyol reclama el cantant per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a Internet. Sobre els altres dos delictes que consten en la petició espanyola perquè Bèlgica entregue Valtònyc –a banda d’enaltiment del terrorisme–, el Tribunal d’Apel·lació no s’ha pronunciat, ja que només s’ha centrat en el primer.

Comparteix

Icona de pantalla completa